Daňový úrad vo Fiľakove sa zmení na umeleckú školu

Štefan Rimaj, Pravda | 12.02.2016 16:00
Fiľakovo, umelecká škola, daňový úrad Foto: ,
Zástupca riaditeľa fiľakovskej umeleckej školy Zoran Ardamica hovorí, že problémových miest v ich zariadení je čoraz viac.
Donedávna tam ľudia nosili daňové priznania, čoskoro budú v tých istých priestoroch malí fidlikanti a výtvarníci. Dnes už bývalá budova daňového úradu vo Fiľakove zmení svoj účel.

Mesto do nej presťahuje základnú umeleckú školu a pomôže talentovaným deťom, ktoré doteraz svoje nadanie rozvíjajú v schátraných a nehygienických priestoroch.

Základná umelecká škola vo Fiľakove vznikla v roku 1953, v súčasných priestoroch je od roku 1965. V hudobnom a vo výtvarnom odbore v nej rozvíja svoj talent okolo tristo detí z Fiľakova a okolia. Budova však chátra a prestala byť bezpečná. Navyše, zvonka i zvnútra pôsobí nedôstojne. „Ohrozujú ju spodné vody, odspodu vlhne, opadávajú v nej omietky, na stenách sa tvoria plesne. Z vonkajšej strany od hlavného vchodu je z dôvodu vlhkosti obitý sokel, ktorý provizórne nahrádza trstina. Triedy sú roztrúsené vo viacerých budovách a pre rodiča tam nie je jednoduchá orientácia,“ vykresľuje reálny stav primátor mesta Attila Agócs.

Opadávajúce omietky hrozia vo fiľakovskej ZUŠ-ke takmer vo všetkých triedach i chodbách. Zástupca riaditeľa Zoran Ardamica nevie nájsť miesto, ktoré by bolo v úplnom poriadku. „Problémové miesta sa priebežne opravujú, niekde sa maskujú kusmi nábytku. Budova zle vyzerá aj zvonka. Pozitívne to nevnímajú ani rodičia detí, vrátane mňa. Ja sám mám v tejto škole dve deti,“ hovorí Ardamica, ktorý od marca tohto roku vystrieda vo funkcii súčasného riaditeľa školy Františka Mráza, ktorý odchádza.

Budova vyzerá odpudivo aj zvonka. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Fiľakovo, umelecká škola Budova vyzerá odpudivo aj zvonka.

Podľa informácií tlačovej referentky mesta Fiľakovo Klaudie Kovácsovej sa ZUŠ-ka bude sťahovať do priestorov bývalého daňového úradu. Tá osirela v roku 2013, keď sídlo daniarov vo Fiľakove zrušili. V roku 2014 budovu od Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky za 11¤350 eur, čo bolo päť percent jej všeobecnej hodnoty, odkúpila fiľakovská samospráva. Niekoľko mesiacov bola budova prázdna, teraz sa tam rozhodli presťahovať umeleckú školu.

„Úvahy o sťahovaní umeleckej školy začali už pred niekoľkými mesiacmi a napokon sme sa rozhodli, že ju presťahujeme práve do bývalej budovy daniarov. Kým tam presťahujeme zariadenie i deti, treba ju čiastočne upraviť. Kancelárie musíme prispôsobiť potrebám učební, treba osadiť nové zábradlia, urobiť vhodné sociálne zariadenia, na podlahy umiestniť protišmykové podložky, skrášliť fasádu,“ sumarizuje primátor Agócs. Mesto na práce, ktoré sa už robia, vyčlenilo z vlastných zdrojov 58-tisíc eur. Škola sa do nových priestorov presťahuje po Veľkej noci.

Fiľakovská umelecká škola sa bude sťahovať do... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Fiľakovo, daňový úrad Fiľakovská umelecká škola sa bude sťahovať do týchto priestoroch, kde v minulosti sídlil daňový úrad.

Starú budovu ZUŠ-ky chce mesto zachovať a využívať na iný účel. Po opravách presťahujú do jednej časti mestskú políciu, v ďalšej plánujú zriadiť denný stacionár pre dôchodcov a časť využívať aj ako mestskú tržnicu. Budovu však chcú Fiľakovčania v prvom rade odizolovať, aby ju prestali poškodzovať spodné vody.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ