Fico chce zvýšiť životnú úroveň Slovákov na 85 percent priemeru EÚ

SITA | 12.02.2016 12:57
Základným cieľom strany Smer pre roky 2016 až 2020 je ďalšie posilnenie sociálneho štátu a priblíženie sa životnej úrovne Slovákov k priemeru krajín Európskej únie.

Premiér Robert Fico na konferencii Sociálna demokracia v 21. storočí – bez škrtov a bližšie k ľuďom, ktorú organizuje Inštitút ASA, povedal, že ak bude Smer-SD vo vláde, bude sa snažiť docieliť, aby životná úroveň Slovenska v roku 2020 dosahovala 85 percent priemeru krajín EÚ. V roku 2015 hrubý domáci produkt na obyvateľa na Slovensku predstavoval 76 percent priemeru únie.

Dlhodobým heslom Smeru je podľa Fica solidarita a súdržnosť a odstraňovanie majetkovej diskriminácie. Konsolidáciu a krízu riešil Smer podľa premiéra prorastovými opatreniami a nie škrtaním. „Nikdy sme nehovorili do vetra, za štyri roky máme nespochybniteľné úspechy,“ hodnotil predseda vlády končiace sa volebné obdobie.

Konsolidácia a podpora hospodárskeho rastu boli podľa Fica prioritami jeho druhej vlády. Kabinet sa zameral na vyšší a účinnejší výber daní, na čom získal podľa premiéra viac ako dve miliardy eur, konsolidačné opatrenia pritom nezasiahli ľudí s nižšími príjmami. Samotná konsolidácia však podľa Fica nie je všetko. „Ak sa zaľúbime do konsolidácie verejných financií a riešime len ju a nič iné, tak to je samovražedná misia,“ konštatoval Fico.

Za štyri roky jednofarebná vláda Smeru znížila deficit štátneho rozpočtu o 2,1 percenta, predchádzajúca pravicová vláda Ivety Radičovej za roky 2010 až 2012 išla s deficitom dole o 3,1 percenta.

Pravicové strany momentálne podľa Fica charakterizuje programová chudoba a pokrytectvo. „Nemáme s kým viesť programový konflikt,“ dodal premiér s tým, že Smer nemá s kým diskutovať o témach ako nezamestnanosť, konsolidácia či podpora rastu.