Podľa Zemana treba časť migrantov deportovať

Martin Krno, Pravda | 12.02.2016 13:28, aktualizované: 
konferencia socialna demokracia, fico, zeman, Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman (vľavo) a slovenský premiér Robert Fico na konferencii v Bratislave.
„V politike, tak ako v každom inom povolaní, sa nemýli iba génius. A pretože ja nie som génius, urobil som aj chyby,“ odpovedal na otázku z publika na konferencii s dlhým názvom Sociálna demokracia v 21. storočí bez škrtov a bližšie k ľuďom český prezident Miloš Zeman. Vzápätí dodal: „Svoje chyby si neprizná iba idiot. A pretože ja nie som idiot, svoje chyby si priznám.“

Na piatkové podujatie, ktoré v Bratislave zorganizoval Inštitút ASA blízky strane Smer, okrem českého štátnika pozval aj prezidenta Rakúskych odborových zväzov Ericha Foglara a predsedu vlády Roberta Fica.

Ten Zemana označil za svojho učiteľa, s ktorým sa ako s expremiérom na dôchodku v rokoch 2004 a 2005 často stretával, aby mu poradil, ako založiť úspešnú sociálnodemokra­tickú stranu a programovo zjednotiť celé ľavicové spektrum na Slovensku.

Šéf Smeru pripomenul, že sa Zemanovi po nástupe na čelo Českej strany sociálnodemokra­tickej podarilo v krátkom čase urobiť z trojpercentného politického subjektu vyše 30-percentný a dotiahnuť ho do vlády.

Hosť z Prahy mu túto lichôtku vrátil. Povedal, že keby chcel svojmu hostiteľovi robiť predvolebnú kampaň, tak by vyhlásil, že v súčasnosti je Robert Fico najvýraznejšou osobnosťou sociálnej demokracie v strednej Európe. „Ale nie je to pravda, lebo slovenský premiér je jedinou takouto osobnosťou,“ spresnil.

Sociálny štát patrí podľa Zemana medzi najzneužívanejšie termíny v politologických diskusiách. Aj pravica sa hlási k sociálnej politike, lebo ide údajne o politiku pre ľudí. Už podľa neho nahlas nedodá, že pre ľudí, ktorí si môžu dovoliť súkromné vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť i súkromnú bezpečnostnú službu.

Sociálny štát reálne existuje iba v štyroch škandinávskych štátoch a tak stačí tento model prevziať a netreba vymýšľať nové, špecifické. Po všetkých stránkach sú úspešné napriek tomu, že tam vyrubujú vysoké dane. Tie nie sú prekážkou ani ekonomickej efektívnosti, ale iba pod jednou podmienkou: že sa výnosy daní nerozkradnú.

„Ak sa podarí zabrániť daňovým podvodom, potrebujeme čo najvyššie zdanenie,“ pokračoval Zeman. „Zdanenie, ktoré investujeme, a nespotrebujeme. Prejedať budúcnosť totiž dokáže každý idiot. Ale politik má do budúcnosti investovať.“ Investovať najmä do ľudí, zdravotníctva, školstva, sociálnych vecí, no aj do seniorov a hospicov.

Miloš Zeman sa nevyhol ani aktuálnej téme migračnej politiky Európskej únie, ktorá, ako povedal, zlyhala na celej čiare. Na vlnu utečencov nebola pripravená, a keď tá prišla, tak únia „strácala čas nekonečnými žvástami“.

Priblížil, že päť percent populácie Česka sú cudzinci, pričom Vietnamci, pracovitejší ako priemerní Česi, sa plne začlenili do spoločnosti, ich deti dosahujú na školách vynikajúce výsledky. Funguje to aj s vyše stotisíc Ukrajincami, o Slovákoch ani nehovoriac.

Moslimská komunita však nie je podľa jeho slov integrovateľná ani asimilovateľná do európskej kultúry. „Muž má podľa Koránu právo biť ženu, islamská civilizácia ženám upiera prístup k vzdelaniu a významným funkciám, svedectvo ženy na súde má polovičnú hodnotu ako slovo muža,“ pripomenul prezident.

Keď v Nemecku oznámili, že už budú ďalej prijímať iba utečencov zo Sýrie, zdôraznil, tak zrazu všetci boli Sýrčania. Ako v českej komédii Štyri vraždy stačia, miláčik, mafiáni tvrdili: „Všetci sme Go-go.“ Jediné východisko pre celú Európu z migračnej krízy vidí v deportácii ekonomických migrantov do ich pôvodných krajín.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ