Nemecká ministerka sa obáva, že z EÚ sa vytráca solidarita

ČTK | 12.02.2016 17:03
Kvôli utečeneckej kríze hrozí, že sa vytratí solidarita medzi členmi Európskej únie a Európa podľahne extrémizmu. Takýto vývoj je pritom cieľom organizácie Islamský štát (IS), ktorá sa usiluje o zničenie slobodného sveta. Na úvod 52. ročníka Mníchovskej bezpečnostnej konferencie to v piatok povedala nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyen.

Utečenecká kríza a IS sú podľa nej najväčšími súčasnými hrozbami pre Európu. Jordánsky kráľ Abdalláh II. označil boj proti terorizmu za tretiu svetovú vojnu, v ktorej sa rozhoduje o budúcnosti sveta.

„Hrozí, že prísľub budúcnosti, ktorým Európa bola v posledných 70 rokoch, vzor slobody a európskych hodnôt, podľahne xenofóbii a nacionalizmu. To je voda na propagandistický mlyn IS, pretože rozpory v EÚ hrajú do kariet predovšetkým tým, ktorí chcú rozpad Európy,“ povedala von der Leyen.

Podľa ministerky je nutné posilniť európsku solidaritu pri riešení utečeneckej krízy. Nemecko podľa nej vlani odviedlo mimoriadny diel práce, keď dokázalo prijať 1,1 milióna utečencov, do budúcnosti je nutné tento počet znížiť.

„Všetky sily sa raz vyčerpajú,“ povedala von der Leyen a apelovala na vytvorenie európskych azylových štandardov a na rozdeľovaní utečencov medzi jednotlivé krajiny EÚ.

Pomoc pre utečencov však nemecká ministerka označila za morálnu povinnosť Európanov. Podľa nej je nepredstaviteľné, že by si kontinent s 500 miliónmi obyvateľov nedokázal poradiť s tým, že za rok prídu dva milióny utečencov.

Dlhodobé riešenie utečeneckej krízy podľa von der Leyen úzko súvisí s ukončením konfliktu v Sýrii. Preto je podľa nej potrebné poraziť IS, ktorý ministerka označila za spoločného nepriateľa všetkých, kto sa v Sýrii angažujú.

„Vlani v tomto smere dosiahlo medzinárodné spoločenstvo úspech, IS stratil veľa územia a prišiel o svoj image neporaziteľnosti,“ povedala s tým, že boje ešte pokračujú. Ministerka očakáva, že po skončení konfliktu sa väčšina utečencov do Sýrie vráti, aby ju pomohla obnoviť. Táto obnova však podľa nej potrvá prinajmenšom desať rokov a bude potrebné, aby pri nej pomáhalo aj medzinárodné spoločenstvo.

Jordánsky kráľ označil IS za jednu z častí globálneho terorizmu, ktorý ohrozuje celé medzinárodné spoločenstvo. Boj proti teroristom označil za tretiu svetovú vojnu.

„Víťazstvo alebo porážka v tejto vojne vytvorí podobu svetových hodnôt a definuje našu bezpečnosť a náš spôsob života ďaleko do 21. storočia,“ povedal Abdalláh. Podľa neho sú všetky národy sveta ohrozené nenávistnou ideológiou, ktorá opovrhuje ľudskými životmi, a pre jej zabitie bude potrebná globálna spolupráca.

Kráľ tiež apeloval na Európu, aby sa zasadila o stabilizáciu balkánskych krajín s prevažne moslimským obyvateľstvom a zabránila tomu, aby sa v nich rozvíjal extrémizmus.

„Tieto krajiny sú európskou prvou líniou v boji proti extrémizmu. Pre Európu by nič nebolo nebezpečnejšie, ako keby na Balkáne vzrástol extrémizmus a nestabilita,“ povedal. „Kľúčové teraz je znemožniť niektorým ľuďom zneužívať islam ako zásterku pre politické zámery, ktoré nie sú v európskom záujme,“ povedal.