Päťstoeurovky majú byť vzácnosťou, využívajú ich aj teroristi

ČTK | 12.02.2016 21:09
Ministri financií krajín Európskej únie v piatok vyzvali Európsku centrálnu banku (ECB), aby zvážila možnosti, ako obmedziť dostupnosť päťstoeurových bankoviek.

Plán je súčasťou snahy bojovať proti financovaniu terorizmu. Banka by tiež mala uvažovať o tom, ako zaviesť strop na platby v hotovosti, aby sa zamedzilo financovaniu teroristických organizácií. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Existuje nebezpečenstvo, že veľké bankovky a vysoké sumy v hotovosti môžu byť ľahko použité na financovanie terorizmu,“ uviedol holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem, ktorý predsedá užšej skupine ministrov financií eurozóny.

Päťstoeurové bankovka patrí celosvetovo k bankovkám s najvyššou nominálnou hodnotou. Napríklad v Spojených štátoch je najvyšším nominálom v obehu stodolárová bankovka.

Bankovka s nominálnou hodnotou 500 eur sa dostáva do centra pozornosti v čase, keď sa EÚ snaží výrazne obmedziť všetky možnosti platieb, ktoré by mohli byť zneužívané na financovanie terorizmu.

Európska komisia minulý týždeň navrhla obmedziť anonymitu predplatených platobných kariet, čo je alternatíva tradičných kariet pre tých, ktorí nemajú účet v banke. Práve takéto predplatené karty boli použité pri príprave parížskych atentátov z 13. novembra minulého roka.

Brusel tiež navrhol prísnejšiu kontrolu virtuálnych mien, napríklad bitcoinu, ktoré umožňujú medzinárodné transakcie mimo kontroly finančných úradov aj tajných služieb a ktoré zaisťujú anonymitu. Prísnejšie kontrolovať chcú úradníci aj ďalšie možné zdroje financovania teroristických organizácií. Upozornili aj na riziká spojené s päťstoeurovou bankovkou a uviedli, že uvažujú o zavedení stropov na platbu v hotovosti. Podpredseda Európskej komisie Valdis Dombrovskis povedal, že výsledky štúdie uskutočniteľnosti takéhoto opatrenia budú predstavené v máji.

Rozhodovanie o eurobankovkách v obehu je ale záležitosťou ECB. Podľa jej údajov vo forme päťstoeurovej bankovky sa nachádzalo takmer 30 percent z celkovej hotovosti, ktorú vlani nahromadili ľudia v eurozóne. Celková hodnota peňazí v hotovosti vlani vystúpila na viac ako jeden bilión eur.