Stoltenberg: Rusko destabilizuje Európu, je potrebné posilniť obranu

ČTK | 13.02.2016 10:12, aktualizované: 
Rusko destabilizuje Európu a ohrozuje jej bezpečnosť. Severoatlantická aliancia na to musí reagovať posilnením svojej obrany, ale musí aj konať s Moskvou. V sobotu to na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zdôraznil, že NATO o konfrontáciu s Ruskom nestojí. „Rusko teraz destabilizuje európsky poriadok. NATO nehľadá konfrontáciu a nechce novú svetovú vojnu, naša odpoveď napriek tomu musí byť jasná a tvrdá,“ povedal Stoltenberg.

Ruský premiér Dmitrij Medvedev následne vyjadril obavy, že hrozí nová studená vojna. „Rusko teraz destabilizuje európsky poriadok. NATO nehľadá konfrontáciu a nechce novú svetovú vojnu, naša odpoveď napriek tomu musí byť jasná a tvrdá,“ povedal Stoltenberg.

„NATO teraz prechádza najväčším posilnením za desiatky rokov, aby sme vyslali jasný signál a zaplašilo akúkoľvek hrozbu. Nie aby sme vyvolali vojnu, ale aby sme jej zabránili,“ uviedol.

Poľský prezident Andrzej Duda uviedol, že pre Varšavu je z bezpečnostného hľadiska kľúčové silnejšia prítomnosť NATO vo východných krajinách aliancie. Podľa neho je to prirodzená reakcia na rozšírenie NATO po roku 1989, keď sa posunula jeho východná hranice. Zároveň si to podľa neho vyžaduje ruská politika.

Podľa Stoltenberg sa bude v Európe konať viac vojenských cvičení NATO, najmä vo východnej časti aliancie, a Spojené štáty posilnia svoju vojenskú prítomnosť na kontinente. Aliancia podľa neho bude tiež pokračovať v rozvoji protiraketovej obrany. „Nezdieľam obavy, že ideme v ústrety konfrontácii s Ruskom,“ povedal generálny tajomník.

„Aby sme zaistili bezpečnosť v Európe, potrebujeme nielen viac obrany, ale aj viac dialógu. Tie veci sa nevylučujú, ale vzájomne dopĺňajú,“ povedal Stoltenberg. Podľa neho je potrebné, aby spolu NATO a Rusko neprestali hovoriť a navzájom sa informovali o vojenských cvičeniach.