Fico: Informácie o prevode Matovičovej firmy prezradím, keď sa vec vyšetrí

SITA | 14.02.2016 13:12
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
Informácie o prevode firmy lídra hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča má predseda vlády Robert Fico od súkromnej osoby. Vyhlásil to v nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 - V politike.

Dodal, že identitu človeka povie v momente, keď sa záležitosť vyšetrí. „Mám to od konkrétneho človeka, ktorého identitu presne poviem v okamihu, keď sa táto vec vyšetrí,“ vyhlásil premiér.

„Uspokojili by ste sa s tým, keby som povedal, že ich mám od anonyma?“ spýtal sa Fico v relácií, pričom dodal, že keď Matovič priniesol informácie o údajnom Ficovom účte na Belize, nikto sa ho nepýtal, kto ten anonymný zdroj bol. „Ja som nepovedal, že pán Matovič má na Belize 670 miliónov dolárov. Tým pre neho všetko skončilo, nedal žiaden dôkaz, len opľul,“ kritizoval Fico Matoviča.

Fico zároveň zdôraznil, že predložil dôkazy, ktoré nikto nespochybnil. „Sú to dôkazy, nie fikcie, dôkazy,“ povedal o dokumentoch, ktoré odovzdal polícii. Fico zároveň zopakoval svoje tvrdenie, že verejnosť má právo vedieť, ako sa Matovič správa vo svojom podnikateľskom živote, keď ako politik tvrdí, že všetci okrem neho sú zlí.

„Ja som si svoju úlohu splnil, odovzdal som to, čo som mal, na políciu. Nekontaktoval som žiadny štátny orgán ani nikoho zo štátnych orgánov, ani Slovenskú informačnú službu, dostal som to od osoby, ktorá je súkromná, ktorá nemá nič s týmito inštitúciami. Všetko sa dozviete,“ ubezpečil Fico. „Nikdy som nekontaktoval žiadnu inštitúciu štátneho charakteru ani pracovníka. Tieto papiere, ktoré sa ukázali ako hodnoverné, mám zo súkromného zdroja,“ uzavrel Fico tému Matovič.

Predseda vlády Fico v piatok 5. februára obvinil lídra OĽaNO Igora Matoviča, že v roku 2008 fiktívne previedol svoju firmu regionPress na tzv. bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo firmy za roky 1997 až 2008, aby zabránil kontrole daňového úradu.

Matovič podľa predsedu vlády 14. augusta 2008, deň pred plánovanou kontrolou daňového úradu, predal svoju firmu tzv. bielemu koňovi Pavlovi Vandákovi za 122 miliónov korún. V ten istý deň mala byť suma vo výške 121 milión korún vyplatená z firemného účtu na súkromný účet Igora Matoviča, zvyšný milión mal dostať v hotovosti.

V rámci fiktívneho prevodu podľa premiéra Matovič odovzdal Vandákovi celé účtovníctvo firmy za celý čas jej existencie, teda za roky 1997 až 2008. Celé účtovníctvo regionPressu podľa Fica skončilo v zbere.

Podľa Vandáka však Matovič nedal účtovníctvo firmy do zberu, ale zrejme ho sám zničil. Vyplýva to z výpovede Vandáka pred Národnou protikorupčnou jednotkou Národnej kriminálnej agentúry, čo potvrdilo aj Prezídium Policajného zboru SR. Vandák tiež uviedol, že v roku 2008 podpisoval papiere, ktoré mu dával Matovič bez toho, aby vedel, o čo ide.

Matovič Vandákovi podľa jeho výpovede povedal iba to, že bude chodiť vymáhať pohľadávky. Vandák sa stal po podpise zmluvy 14. augusta 2008 majiteľom podniku s účtom, na ktorom bolo viac ako 121 miliónov korún. Vandák však tvrdí, že o tom nevedel a že nikdy toľko peňazí nemal. Podľa premiéra Matovič 10. októbra 2008, teda dva mesiace po prevode firmy, od zmluvy o predaji odstúpil.

Predseda OĽaNO Igor Matovič všetky obvinenia premiéra odmietol, tvrdenia označil za lož a predsedu vlády za klamára. Matovič dôrazne vylúčil, že by krátil dane alebo pri podnikaní inak podvádzal. Uviedol tiež, že Fico sa k dokumentom, ktoré novinárom predložil, dostal nelegálnym spôsobom.