Haiti má dočasného prezidenta, povedie krajinu do volieb

ČTK | 15.02.2016 08:11
Haiti, prezident Foto: ,
Dočasný haitský prezident Jocelerme Privert so svojou ženou Ginette.
Novým dočasným prezidentom Haiti je šéf senátu Jocelerme Privert, ktorý bol zvolený pri nedeľňajšom hlasovaní. Krajinu má viesť iba na prechodné obdobie do konca apríla, keď by mala z odloženého druhého kola volieb vzísť regulárna hlava štátu.

Desaťmiliónové Haiti, jedna z najchudobnejších krajín sveta, prechádza krízovým obdobím. Prvé kolo prezidentských volieb sa konalo vlani v októbri, ale kandidáti opozície jeho výsledok odmietli uznať. Druhé kolo plánované na tohtoročný január odložili.

Kvôli odkladu sa však krajina dostala do mocenského vzduchoprázdna, keď začiatkom februára skončil mandát doterajšieho prezidenta Michela Martellyho. Privert, 63-ročný veterán haitskej politiky a niekdajší minister vnútra, bol jedným z troch kandidátov na úrad dočasnej hlavy štátu.

Vo svojom prejave po zložení prísahy sľúbil, že urobí všetko preto, aby krajinu riadne doviedol k hlasovaniu naplánovanému na 24. apríla. Zvolenie zástupcu opozície podľa agentúry Reuters môže skutočne prispieť k upokojeniu situácie, pretože práve protesty opozičných politikov na údajnú neregulárnosť prvého kola volieb viedli k odkladu druhého kola. V ňom sa stretnú banánový magnát Jovenel Moise a kandidát opozície, strojný inžinier a niekdajší šéf vládneho stavebného úradu Jude Célestin.