OPEC je odhodlaný niečo spraviť s cenou ropy

SITA | 15.02.2016 09:25
Nálada v rámci Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) sa mení smerom k rodiacemu sa konsenzu o tom, ako zastaviť prepad cien ropy.

V nedeľu to uviedol nigérijský minister ropného priemyslu Emmanuel Ibe Kachiwku. Ceny ropy sa za uplynulých 18 mesiacov znížili o viac ako 70 % k hranici 30 USD za barel. "Intenzívnejšia konverzácia pokračuje. Myslím, že keď sme sa stretli v decembri, členovia OPEC-u spolu sotva hovorili. Každý chránil svoju pozíciu,“ povedal. Podľa jeho slov krajiny OPEC-u hľadajú, kde sú chyby a kde je optimum.

Nadmerná ponuka ropy na globálnych trhoch pretrvá po celý rok 2016. Vo svojej správe to minulý týždeň uviedla Medzinárodná agentúra pre energetiku (EIA). Extrémny scenár poklesu cien až na úroveň 10 USD za barel by sa nemal naplniť, výrazné zotavenie zo súčasných miním je však tiež nepravdepodobné, uviedla organizácia. Globálny dopyt po rope bude podľa EIA v aktuálnom roku rásť tempom 1,2 mil. barelov denne (bpd). To predstavuje výrazné spomalenie v porovnaní s vlaňajšou mierou rastu 1,6 mil. bpd.