Jančura chce žltými autobusmi zablokovať Berlín a Brusel

ČTK | 15.02.2016 10:34
Český podnikateľ Radim Jančura, ktorý prostredníctvom svojich spoločností Student Agency a RegioJet prevádzkuje autobusovú aj železničnú medzinárodnú dopravu, chce svojimi autobusy zablokovať Brusel a Berlín, napísal web Echo24.cz.

Dôvodom má byť rozdelenie európskych dotácií na nákup nových vlakov. Podľa metodiky českého ministerstva dopravy, ktorú vlani schválila vláda, by dotácie inkasovali České dráhy.

Kedy blokáda bude a ako bude vyzerať, nechce Jančura komentovať. Uviedol len, že bude, ale nie tento týždeň. „Cieľom je, aby vydávanie peňazí európskych daňových poplatníkov prostredníctvom operačného programu na nákup nových vlakových súprav bolo výhradne spojené s otvorenou férovou súťažou na prevádzkovanie dotovaných vlakových spojov, nie s priamym zadaním Českým dráham,“ uviedol hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj.

České dráhy už dostali napriamo takmer miliardovú dotáciu na nákup vlakov na rýchlikovú linku Brno – Břeclav – Olomouc. Teraz má ministerstvo k dispozícii zhruba 20 miliárd korún na ďalší nákup vlakov. Polovica by mala ísť na dotovanú diaľkovú dopravu, polovica na regionálnu. V hre zostáva podľa skorších vyjadrení ministerstva aj variant, že štát nakúpi vlaky a bude ich prenajímať dopravcom, ktorí uspejú v otvorenej súťaži.

Juhomoravský hajtman Michal Hašek (ČSSD) tiež otvoril možnosť, že by regionálne vlaky vlastnili kraja a prenajímali ich dopravcom. Medzi hajtmanmi však nepanuje zhoda na jednotnom riešení, navyše v októbri sa uskutočnia krajské voľby a vedenie krajov sa môže zmeniť.

Otázkou je, či sa Jančura do súťaží na rýchlikové linky prihlási. V decembri vyhlásil, že ak súčasná vláda schváli harmonogram, podľa ktorého sa podarí do roku 2025 vysúťažiť všetky výkony na železnici objednávané z verejných peňazí, nebude sa zúčastňovať na žiadnom výberovom konaní.