Študentská rada VŠ chce vyšší rozpočet pre vysoké školy

SITA | 15.02.2016 10:45
Študentská rada vysokých škôl vyjadruje podporu všetkým aktivitám, ktoré poukazujú na potrebnú reformu školstva na Slovensku.

Okrem jasnej potreby splnenia požiadaviek regionálneho a stredného školstva je podľa rady nevyhnutné poukázať aj na potrebné zmeny vo vysokoškolskom prostredí. Informoval o tom tajomník pre vzťahy s verejnosťou Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász.

Študentská rada vysokých škôl vypracovala požiadavky, ktoré žiada zapracovať do programového vyhlásenia vlády. Prvá časť požiadaviek sa týka financovania vysokého školstva. V tejto oblasti žiada každoročne zvýšiť rozpočet do vysokého školstva o 60 miliónov eur, zvýšiť nástupný plat začínajúcich vysokoškolských pedagógov na 1,7 násobok priemerného platu v národnom hospodárstve a žiada tiež transparentné súťažné financovanie.

Druhou oblasťou je podpora kvality vysokých škôl. V tomto smere žiada pripraviť modernú dlhodobú koncepciu rozvoja vysokého školstva, zvýšiť váhu výsledkov komplexnej akreditácie, zlepšiť postavenie Akreditačnej komisie, upraviť pomer prijatých študentov na dennú a externú formu štúdia. Žiada tiež zapojenie študentov do vedy a výskumu a podporovať rozvoj doktorandského štúdia.

V rámci sociálnej podpory študentov žiada zľavy na cestovanie aj pre doktorandov, dostupné študentské pôžičky a podporu študentiek na materskej dovolenke. Poslednou oblasťou je zlepšenie vzdelávania študentov. Študentská rada vysokých škôl chce zlepšenie prepojenosti vysokoškolského vzdelania s praxou, žiada tiež zlepšiť vzdelávanie na nižších stupňoch štúdia, zlepšiť systém kreditového štúdia, zverejňovanie výsledkov študentských ankiet a podporu študentských organizácií.