Návrhy na vylúčenie Grécka zo Schengenu zaznievajú aj z CDU

ČTK | 15.02.2016 11:32
O vylúčení Grécka zo schengenského priestoru kvôli neplneniu povinností voči migrantom hovoria už aj ekonomickí experti Kresťanskodemokratickej únie (CDU) nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Rastie tak na ňu tlak z jej vlastnej strany, píše nemecký denník Die Welt, ktorý hovoril so šéfom hospodárskej rady CDU Wolfgangom Steigerom.

Ekonomické krídlo CDU vyžaduje dočasné uzatváranie hraníc, ak sa nepresadí spoločné európske riešenie. Od Merkelovej preto očakáva tvrdý postoj na nastávajúcom summite EÚ tento týždeň v Bruseli. „Ak znovu nenastane európska zhoda v otázke utečencov, musí byť Grécko vylúčené zo schengenského priestoru,“ povedal Steiger.

Pre Nemecko by podľa neho boli náklady na dočasné uzatváranie hraníc nižšie ako pri pokračovaní súčasnej politiky otvorených dverí. Základný predpoklad pre všade otvorené hranice vnútri Európy už teraz nie je zaručený, vyhlásil Steiger. Grécko totiž podľa neho zanedbáva svoju povinnosť a Schengen je už ťažko oslabený.

„Nemáme čas čakať, až sa Grécko konečne začne držať štandardov EÚ,“ pokračoval expert. „Ak si nejaká krajina neplní svoje povinnosti, potom sa musí Schengen posunúť smerom k strednej Európe,“ uzavrel Steiger.

O obnovení hraničných kontrol v rámci schengenského priestoru alebo vylúčení Grécka zo zóny voľného pohybu osôb sa v EÚ otvorene hovorí už niekoľko týždňov. Napríklad slovenský minister vnútra Robert Kaliňák koncom januára povedal, že Grécko vzhľadom na svoj prístup k migračnej kríze už fakticky nie je krajinou schengenského priestoru voľného pohybu.

Vyradenie Grécka zo Schengenu by de facto znamenalo aj „záložný hraničný systém“, o ktorom budú v pondelok v Prahe rokovať premiéri visegrádskej skupiny (V4) s predstaviteľmi Bulharska a Macedónska. Na ich úrovni by mala vzniknúť záložná hraničná línia, ktorej účelom by bolo regulovať príliv utečencov.

Iniciatíva V4 je mnohými komentátormi vnímaná ako konkurenčná voči plánom Merkelovej a Bruselu, ktoré stavajú na riešenie migračnej krízy za pomoci Turecka. Merkelová dokonca navrhuje, aby štáty EÚ prevzali časť sýrskych utečencov od Turecka výmenou za posilnenie kontroly migrantov a hraníc.