Matovič odovzdal účtovníctvo svojej živnosti vyšetrovateľovi

SITA, Pravda.sk | 15.02.2016 12:00, aktualizované: 
Matovič, účtovníctvo Foto: ,
Predseda OĽaNO Igor Matovič odovzdal účtovníctvo svojej živnosti z rokov 1997 až 2008 vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) v obci Borová.
Predseda Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič dnes v obci Borová odovzdal vyšetrovateľovi Národnej kriminálnej agentúry (NaKA) Štefanovi Menčíkovi účtovníctvo svojej živnosti z rokov 1997 až 2008.

Ide o dokumenty, ktoré podľa predsedu vlády Roberta Fica skončili v zbere papiera. Matovič účtovníctvo skladoval na povale rodinného domu svojej babky v Borovej neďaleko Trnavy, chýbajú v ňom dokumenty z rokov 2002 a 2004. Matovič podotkol, že dobrovoľne odovzdáva aj tie doklady, ktoré už podľa platnej legislatívy mohli byť zlikvidované.

Vyšetrovateľ Menčík si prišiel po účtovníctvo v sprievode ďalších policajtov v pondelok krátko po 9:00. Keďže nemal súhlas na vstup do nehnuteľnosti od aktuálnych vlastníkov, Matovič mu desiatky škatúľ s dokumentmi vyniesol až pred dom.

Tam si ich policajti balili do bieleho papiera. Proti postupu vyšetrovateľa namietal Matovičov právny zástupca Daniel Lipšic, podľa ktorého mali byť odovzdávané jednotlivé dokumenty a nie škatule. Vyšetrovateľ Menčík mu odporučil napísať námietku do zápisnice.

"Robert Fico má evidentne strach, že dopadne aj so svojou bandou zlodejov tak, ako dopadli skorumpovaní politici v Rumunsku. A ja pevne verím, že 5. marca ľudia prídu voliť a Robert Fico aj s jeho bandou zlodejov tak dopadnú,“ povedal pri odovzdávaní dokumentov Igor Matovič. Policajti z Národnej kriminálnej agentúry podľa jeho vyjadrenia dom v Borovej monitorovali najmenej päť dní.

Lipšic vyjadril obavy z manipulovania dôkazov, pretože vyšetrovateľ odmietol jeho návrh na odovzdávanie jednotlivých objednávok, faktúr a ďalších dokumentov. V celej záležitosti je podľa neho množstvo tendenčných procesných pochybení.

Vyšetrovateľ odmietol Lipšicovi odpovedať na otázku, kto tento prípad dozoruje a či to nie je náhodou Úrad vlády SR. "Ja som tomu istému vyšetrovateľovi pred dvoma mesiacmi odovzdával kópie faktúr účtovníctva hnutia OľaNO. Každú jednu faktúru si zaevidoval. Dnes preberá celé škatule,“ komentoval postup Matovič.

Predseda vlády Robert Fico začiatkom februára informoval, že Matovič v roku 2008 fiktívne previedol svoj podnik Igor Matovič – regionPress na bieleho koňa, prepral 122 miliónov korún a zlikvidoval účtovníctvo podniku, aby sa vyhol daňovej kontrole.

Matovič všetky tieto informácie dôrazne odmietol, predaj podniku vysvetlil tým, že chcel umožniť vymáhanie starých pohľadávok svojmu vtedajšiemu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. Matovič trvá na tom, že dane riadne platil a svoj vlastný podnik netuneloval.

K Matovičovi pristupujeme nadštandardne, tvrdí polícia

Prezident policajného zboru Tibor Gašpar na tlačovej konferencii v pondelok vyhlásil, že vyšetrovateľ pristupuje k prípadu Igora Matoviča nadštandardne. Odmietol tvrdenia, že polícia koná účelovo. Potvrdil, že na výsluch bude predvolaný aj premiér Robert Fico, aby objasnil od koho má k dispozícií dokumenty, na základe ktorých obviňuje Matoviča.

Podľa Lipšica Fico porušil zákon o daňovom tajomstve zverejnením dokumentov a polícia v tomto prípade nekoná.