Nálety v Sýrii zasiahli dve nemocnice a školy, zomrelo 50 ľudí

ČTK, SITA | 15.02.2016 12:12, aktualizované: 
Sýria, Maar an-Numán, nemocnica, lekári bez hraníc Foto: ,
Zničená nemocnica podporovaná organizáciou Lekári bez hraníc (MSF) pri meste Maara al- Numán, Sýria.
Pri oddelených náletoch a raketových útokoch na severe Sýrie zasiahli dve nemocnice. O život prišlo podľa zdrojov stanice Al-Džazíra najmenej 50 osôb, desiatky ľudí sa zranili.

Pri jednom útoku zasiahli nemocnicu v provincii Halab, pri druhom v provincii Idlib. Nemocnicu v blízkosti mesta Maara al-Numán, provincia Idlib, podporuje organizácia Lekári bez hraníc (MSF).

Hovorkyňa MSF Mirella Hodeibová zatiaľ nemala informácie o prípadných obetiach. Organizácia sýrskych ochrancov ľudských práv (SOHR), ktorá situáciu v Sýrii sleduje z Británie, však tvrdí, že pri zásahu zomrel jeden pacient a deväť sýrskych zamestnancov nemocnice v provincii Idlib. Tento útok potvrdil aj zástupca sýrske civilnej obrany z Idlib.

Jeden zo svedkov z Maara an-Numán povedal, že kliniku úplne zničili a že „medzi mŕtvymi sú zrejme všetci členovia personálu“. Ľudia ešte len odpratávajú sutiny, ktoré po štvorposchodovej budove zostali.

Desať ľudí zomrelo a 30 utrpelo zranenia v meste Azáz, ktoré leží v tesnej blízkosti tureckej hranice a približne 30 kilometrov severne od mesta Halab. V provincii zničili nálety tiež cestu spájajúcu Halab s hranicou.

Zatiaľ nie je jasné, aké lietadlá na nemocnice zaútočili. Podľa zdrojov SOHR a televízie Al-Džazíra sú za oboma útokmi ruské lietadlé. Aj Turci tvrdia, že nemocnicu v Azáze zasiahlo sedem ruský rakiet a že tam zomrelo najmenej 14 civilistov.

MSF prevádzkuje na severe Sýrie šesť zdravotníckych zariadení a priamo podporuje viac ako 150 zdravotníckych stredísk a nemocníc na celom území Sýrie, zvlášť v obliehaných oblastiach. Ide prevažne o provizórne nemocnice bez personálu Lekárov bez hraníc, ktorým organizácia poskytuje materiálnu podporu, školenia a konzultácie.

Sýrski vojaci uskutočňujú ofenzívu na severe Sýrie a kryjú ich pri tom ruské nálety, napísala tlačová agentúra AP.

Turecká armáda už tretí deň pokračuje v ostreľovaní mesta Azáz a turecký premiér Ahmet Davutoglu povedal, že Turecko nehodlá nechať mesto padnúť do rúk Kurdov. O mesto bojujú oddiely kurdských milícií YPG, ktoré Ankara radí k teroristickým organizáciám, zatiaľ čo Spojené štáty ich považujú za spojenca v boji proti radikálom.

Kurdi sa minulý týždeň zmocnili letisko pri Azáze, ležiaceho asi desať kilometrov od tureckej hranice. „Musia sa z toho letiska stiahnuť. Keď to neurobia, postaráme sa, aby sa to letisko nedalo použiť,“ povedal Davutoglu.

Rusko obvinilo Turecko, že napomáha skupinám radikálov a ozbrojencom dostať sa nelegálne do Sýrie a dopĺňať radu hnutia Islamský štát (IS) a ďalších teroristických organizácií. Rusko-turecké vzťahy veľmi poznamenal minuloročný incident, pri ktorom Turci údajne nad svojím územím zostrelili ruské bojové lietadlo.