EÚ zruší väčšinu sankcií voči Bielorusku, zostane zbrojné embargo

ČTK | 15.02.2016 17:22, aktualizované: 
Európska únia od marca zruší väčšinu sankcií voči Bielorusku. Rozhodli o tom v pondelok ministri zahraničných vecí krajín únie.

Po prijatí príslušných právnych dokumentov sa tak skončí zmrazenie majetku a zákaz ciest do EÚ celkovo 170 ľudom a troch firiem. V platnosti ďalej zostane zbrojné embargo a sankcie voči štyrom konkrétnym osobám, ktoré sa pred rokmi podieľali na zmiznutí režimu nepohodlných aktivistov. Teraz rušené sankcie už únia vlani v októbri pozastavila.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová pred novinármi po stretnutí uviedla, že situácia v Bielorusku vykazuje „pozitívny trend“, napriek tomu má podľa nej situácia ďaleko k ideálu.

„Súhlasili sme s tým, že sa budeme kriticky angažovať. Niekto presadzoval viac kritiky, niekto viac angažovanosti,“ poznamenala. Pripomenula novinárom tiež „konštruktívnu úlohu“, ktorú Minsk zohral pri snahe sprostredkovať pokoj zbraní v ukrajinskom konfliktu.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák podotkol, že EÚ posledné kroky Bieloruska ocenila a rozhodnutie o sankciách má byť povzbudením k ďalšiemu pokroku na nastúpenej ceste. „Naše sankcie sú politický nástroj, nie politika. Vieme ich tiež odvolať, nie len prijímať. Je to dobrý signál aj pre proeurópske sily v Bielorusku,“ podotkol.

Závery ministrov uvádzajú, že sankcie voči 170 ľuďom a trom firmám, pozastavené od vlaňajšieho októbra, nebudú predĺžené. O ďalších 12 mesiacov únia predĺži sankcie voči štyrom predstaviteľom bieloruských bezpečnostných síl, ktorí sú spájaní so zmiznutím dvoch opozičných politikov, podnikateľov a novinárov. Závery tiež vyjadrujú trvajúce znepokojenie nad stavom ľudských práv v krajine a odsudzujú dva nedávno vykonané tresty smrti.