Tusk: Riziko, že Británia opustí Európsku úniu, je reálne

ČTK | 15.02.2016 18:55, aktualizované: 
Rozhovory o britských požiadavkách na reformu Európskej únie sú v kritickej fáze a riziko, že Británia dvadsaťosmičku opustí, je skutočné. Na Twitteri to v pondelok uviedol predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý je na návšteve Rumunska.

Ako Tusk dodal po stretnutí s rumunským prezidentom Klausom Iohannisom, štvrtkový summit v Bruseli bude kľúčový pre budúcnosť Európskej únie.

„Po mojich rozhovoroch s prezidentom Iohannisom, britským premiérom Cameronom a francúzskym prezidentom Hollandom a pred schôdzkou s gréckym premiérom Tsiprasom, českým premiérom Sobotkom a nemeckou kancelárkou Merkelovou mám len jednu politickú úvahu. Toto je kritický okamih,“ povedal Tusk novinárom.

„Je najvyšší čas, aby sme začali načúvať argumentom toho druhého viac, ako tým svojim. Riziko rozpadu je skutočné, tento proces je veľmi krehký a je potreba s ním zaobchádzať veľmi opatrne. Čo sa raz rozbije, už nepôjde opraviť,“ dodal.

Podľa predsedu Európskej rady je v stávke členstvo Británie v Európskej únii. „Rovnako je v stávke budúcnosť našej Európskej únie, kde budeme všetci rozhodovať spoločne, a pokiaľ ide o európske hodnoty, nebudeme robiť kompromisy,“ vyhlásil Donald Tusk.

Británia sa usiluje o osobitné práva v rámci Európskej únie, okrem iného o určité obmedzenia sociálnych príspevkov pre cudzincov. V prípade, že členské krajiny reformu EÚ schvália, chce premiér David Cameron vyhlásiť referendum o zotrvaní Británie v únii. Hlasovanie sľúbil do konca budúceho roka, ale podľa britských médií sa ho chystá vyhlásiť zrejme už na tohtoročný jún.