Brexit: Začne Cameron kampaň?

Andrej Matišák, Pravda | 16.02.2016 11:00
Británia, David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
Britský premiér David Cameron verí, že sa s Európskou úniou dohodne. O podmienkach zotrvania jeho krajiny v EÚ rozhodne summit, ktorý sa koná vo štvrtok a v piatok. A hneď po ňom by mohol Cameron rozbehnúť kampaň pred referendom, ktoré vynesie verdikt nad ďalším osudom Británie v únii. Uviedol to denník Financial Times.

Podľa novín už v piatok plánuje Cameron zasadnutie vlády. Na ňom chce kabinetu predložiť dohodu. Financial Times tiež napísal, že sa predpokladá, že viacerí ministri ho odmietnu a budú trvať na tom, že chcú hlasovať za Brexit, teda vystúpenie Británie z únie.

Ak sa zrodí na summite EÚ dohoda, referendum by sa mohlo konať už koncom júna. Dva dni pred summitom však stále nie je úplne jasné, čo Británia získa a s čím sa bude musieť EÚ zmieriť. Na stole je núdzový mechanizmus, ktorý by Londýnu umožnil na štyri roky zrušiť sociálne dávky pre pracujúcich z krajín únie, ktorí prídu do Británie. Nemá sa to však týkať tých, ktorí už v krajine žijú.

Hoci je tento bod najproblematic­kejší, najmä pre východoeurópske krajiny, ale nie je jediným, o ktorom sa určite bude ďalej rokovať. Francúzsko napríklad nie je spokojné s tým, že Británia by mohla mať vplyv na rozhodovanie eurozóny, ktorej nie je členom. Paríž tiež Londýnu pripomenul, že je súčasťou finančného systému únie, a preto nemôže mať na všetko výnimku.

"Základným princípom je, že ekonomická a monetárna únia 19 krajín eurozóny sa bude prehlbovať, musí sa prehĺbiť a nikto nemôže byť proti,“ citovala agentúra AFP francúzskeho ministra financií Michela Sapina.

Britský šéf rezortu diplomacie Philip Hammond uviedol, že rokovať sa bude do posledného momentu. Minister zahraničných vecí je však opatrne optimistický, že dohoda sa nájde, lebo názory sa menia. "Ešte pre niekoľkými týždňami nám ľudia hovorili, že je nemožné, aby sme mali obdobie, počas ktorého sa budeme k novým migrantom správať inak ako k ľuďom, ktorí sú už tu. Ale návrh stole už predpokladá, že to môžeme na štyri roky zaviesť. Je to obrovský krok vpred,“ povedal pre BBC Hammond.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ