Vláda navrhuje Grmana za člena komisie pre generálneho prokurátora

SITA | 16.02.2016 11:44
Kabinet bude v stredu rozhodovať o vymenovaní generálneho riaditeľa sekcie vládnej legislatívy Úradu vlády SR a tajomníka Legislatívnej rady vlády Štefana Grmana za člena Komisie pre vydávanie záväzných stanovísk generálneho prokurátora.

Návrh predkladá premiér Robert Fico s účinnosťou od 18. februára. Grman bol za vlády Ivety Radičovej v januári v roku 2011 odvolaný z funkcie tajomníka legislatívnej rady. Dôvodom bolo, že sprostredkoval stretnutie vtedajšieho kancelára parlamentu Michala Nižňana (SaS) a Štefana Kollarovitsa z firmy Kapsch, ktorý Nižňanovi ponúkol svoje služby pre NR SR a zároveň ho na trovy firmy pozval na víkendový pobyt do Rakúska prezrieť si technológie firmy. Nižňan Grmanovo správanie považoval za neetický lobing, nahlásil ho Richardovi Sulíkovi, ten zasa predsedníčke vlády Ivete Radičovej. V apríli 2012 vymenoval vedúci úradu vlády Igor Federič Grmana opäť za generálneho riaditeľa sekcie vládnej legislatívy, ktorý je z titulu funkcie zároveň tajomníkom Legislatívnej rady vlády.

Generálny prokurátor vydáva stanoviská, ktoré sú záväzné pre všetkých prokurátorov, právnych čakateľov prokuratúry a asistentov prokurátorov, a to na návrh Komisie pre vydávanie záväzných stanovísk alebo bez takého návrhu. Komisia má šesť členov. Podľa novely zákona o prokuratúre účinnej od januára troch členov vymenúva a odvoláva generálny prokurátor, dvoch členov volí a odvoláva Súdna rada SR a jedného člena volí a odvoláva vláda. Členov komisie musia príslušné subjekty navrhnúť do konca marca. Zo zákona za člena komisie možno vymenovať len toho, kto má morálne a odborné predpoklady na nestranný výkon tejto funkcie a kto vykonáva právnické povolanie aspoň desať rokov.