Česká ekonomika v minulom roku posilnila o 4,3 %

SITA | 16.02.2016 12:36
Česká ekonomika v minulom roku rástla najrýchlejším tempom od roku 2007. Za celý rok 2015 sa česká ekonomika podľa rýchleho odhadu štatistického úradu krajiny zväčšila o 4,3 %.

Motorom rastu bol silný domáci dopyt a investície, ako aj rekordný prílev eurofondov. Nečakaný pokles ekonomiky v štvrtom kvartáli však naznačil, že v tomto roku bude rásť pomalším tempom.

Česká ekonomika sa v štvrtom kvartáli v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom podľa predbežných údajov štatistického úradu zmenšila o 0,1 %. Je to prvý kvartálny pokles od začiatku roka 2014. Podľa štatistického úradu krajiny sa na kvartálnom výsledku negatívne podpísali sezónne úpravy. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters odhadovali, že sa český hrubý domáci produkt (HDP) medzikvartálne zväčší o 0,4 %.

V medziročnom porovnaní česká ekonomika posilnila už deviaty štvrťrok v rade, avšak jej rast sa v štvrtom kvartáli spomalil na 3,9 % z úrovne 4,7 % v treťom štvrťroku. Analytici očakávali, že ekonomika v období od októbra do decembra v medziročnom porovnaní posilní o 4,7 %. Štatistický úrad uviedol, že spomalenie kvartálneho rastu v medziročnom porovnaní ovplyvnili mimoriadne udalosti v energetickom a chemickom sektore. Podrobné údaje o vývoji HDP krajiny za štvrtý kvartál zverejní štatistický úrad 4. marca.

Centrálna banka krajiny očakáva, že český HDP v tomto roku vzrastie o 2,7 % a v roku 2017 o 3 %. Ekonomika sa teda po rekordnom príleve eurofondov v predchádzajúcom roku stabilizuje. „Aj napriek slabšiemu výkonu v posledných mesiacoch bol rok 2015 pre českú ekonomiku úspešný,“ povedal hlavný ekonóm Generali Investments CEE Radomír Jáč. Rast ekonomiky by mal v tomto roku podľa jeho slov spomaliť na 2 až 2,5 %, predovšetkým pre nižšiu investičnú aktivitu, keďže rekordný prílev eurofondov sa nebude opakovať.

Inflácia v krajine je aj napriek silnej ekonomike stále nízka, pod čo sa podpísali nízke svetové ceny ropy a lacné palivá. Česká centrálna banka vo februári oznámila, že bude v snahe oživiť rast cien udržiavať svoju politiku slabej koruny pravdepodobne až do prvého polroka 2017.