Slovensko musí vysvetľovať, prečo chráni vodu

Sabína Nagyová, Pravda | 16.02.2016 15:00
ministerstvo zivotneho prostredia Foto: ,
Ministerstvo životného prostredia musí Európskej komisii vysvetliť, prečo Slovensko ústavou zakazuje vývoz vody.
Slovensko chce viac času, aby Európskej komisii vysvetlilo, prečo v ústave zakázalo vývoz vody za hranice. Toto opatrenie prišlo na pretras po tom, čo sa na Brusel obrátila poľská firma, ktorej naše úrady nepovolili čerpať vodu z prameňa potrubím na poľskú stranu.

Európska komisia (EK) po podnete podnikateľov z Poľska začala v decembri proti Slovensku právne konanie. Tvrdí, že obmedzením vývozu pitnej vody v cisternách alebo vodovodom bráni naša krajina voľnému pohybu tovaru.

„EK sa domnieva, že ústavný zákaz vývozu nebalenej vody je v rozpore s európskymi pravidlami vnútorného trhu. Zákaz exportu vody, či už prostredníctvom cisternovej prepravy, alebo vodovodom, zasahuje do slobody voľného pohybu tovaru," mieni vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

Ministerstvo životného prostredia malo čas do 10. februára pripraviť odpoveď pre Brusel. Požiadalo však o predĺženie termínu. Potrebuje vraj viac času na zdôvodnenie. EK jeho žiadosti vyhovela.

„Poľská spoločnosť plánovala vybudovať podzemné potrubie popod rieku Poprad do Poľska pre odber minerálnej vody ako suroviny z obce Legnava na severovýchode Slovenska a následne ju za hranicami v Poľsku plniť do fliaš," opísal zámer poľskej firmy hovorca ministerstva Maroš Stano.

O žiadosti na vývoz vody do Poľska rozhodovala Štátna kúpeľná komisia, ktorá ju v januári 2015 zamietla. Oprela sa pritom o ústavu, ktorá od decembra 2014 nepovoľuje vývoz pitnej vody ako suroviny. Zákaz sa netýka balených výrobkov alebo prípadov humanitárnej pomoci či osobnej potreby.

„Zahraničná firma dostala odporúčanie, aby si danú plničku nechala vybudovať na území Slovenska," dodal Stano, podľa ktorého by sa tak u nás vytvorili pracovné miesta a nezostala by nám len starostlivosť o vodný zdroj. Z plničky by potom exportovala len balenú vodu, čím by postupovala v súlade so zákonom.

Ochranár Daniel Lešinský z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy upozorňuje, že vodu chrániť treba. Jej zásoby totiž klesajú. „Na Slovensku stúpa vlahový deficit, čo znamená, že zásoby pitnej vody klesajú. Je veľký predpoklad, že s touto dobrou čistou vodou, ktorej sme mali na Slovensku dostatok, budeme mať v budúcnosti stále väčšie a väčšie problémy. S týmto ohľadom treba plánovať vývoz aj narábanie s vodou," prízvukuje Lešinský. Voda ako základná potreba človeka by mala zostať v rukách štátu. „Ak členský štát považuje svoje zásoby vody za akurátne alebo nedostačujúce, musí mať právo obmedziť vývoz," mieni ochranár.

V únii existujú výnimky na voľný pohyb tovaru, tie platia napríklad v prípade zbraní či vojenského materiálu. „Všetko by malo podliehať voľnému pohybu, obchodu, predaju. Tu to vyzerá tak, že s vodou by mohlo Slovensko naraziť," myslí si advokát a odborník na medzinárodné právo Ján Klučka. Konečné rozhodnutie v otázke, či je voda taká surovina ako vojenské produkty, by mal podľa neho vysloviť európsky súd. „Mal by povedať, či ústavné ustanovenie, kde sa zakazuje určité narábanie s vodou, je v súlade s európskymi pravidlami alebo nie," poznamenal Klučka. V prípade, ak nie je, Slovensko by malo ustanovenie o zákaze vývozu vody zrušiť alebo ho prestať uplatňovať.

Lešinský poukazuje na to, že by únia mohla zmeniť myslenie, najmä ak ide o prírodné bohatstvo. Navrhuje, aby založila inštitút, ktorý by chránil členské krajiny, ktoré sa rozhodnú regulovať narábanie so svojím prírodným bohatstvom. „Takéto rozhodnutie by nemalo byť napadnuté žiadnym opatrením o voľnom trhu," priblížil.

Slovensko má stále nádej, že uspeje v spore o vodu. Králik totiž pripomína, že obmedzenie voľného pohybu nemôže sledovať len ekonomické záujmy. „EK pripúšťa, že pitná voda nie je bežnou komoditou a že štáty musia mať možnosť jej zdroje primerane chrániť. Sloboda voľného pohybu neplatí absolútne a možno ju obmedziť z dôvodov ochrany životného prostredia, zdravia či bezpečnosti," pripustil hovorca. Teraz je teda dôležité, ako rozhodnutie chrániť vodu ústavou, zdôvodní náš envirorezort. Ten zatiaľ na tomto riešení trvá. „Slovensko trvá na tom, že zásoby pitnej vody sú na Slovensku rozdelené nerovnomerne, má právo ich chrániť a nepostupuje diskriminačne,“ oznámil Stano.

Zmenu ústavy, ktorá zakazuje vyvážať vodu, schválil parlament v októbri 2014. Podporili ju všetky politické parlamentné strany, za hlasovalo 102 poslancov z prítomných 133. Ešte pred diskusiou v parlamente premiér Robert Fico tvrdil, že má informácie o pláne vyvážať minerálnu vodu cez potrubie do Poľska. Upozornil, že takýto záujem je aj z maďarskej strany.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ