Brusel navrhol nové pravidlá pre trh s plynom

ČTK | 16.02.2016 16:32
Európska komisia navrhla zmeny európskeho trhu s plynom tak, aby boli členské štáty EÚ lepšie chránené pred dôsledkami možných prerušení dodávok.

Nové pravidlá sú súčasťou plánu na zvýšenie bezpečnosti dodávok energie v únii, ktorý v utorok predstavil podpredseda Európskej komisie pre energetickú únii Maroš Šefčovič. Okrem iného sa počíta s tým, že v krajnej núdzi by dodávky pre domácnosti či základné služby ako zdravotníctvo pomáhali členskému štátu zabezpečiť jeho susedia v únii.

„Dnešný balíček sa zameriava na bezpečnosť našich dodávok, avšak dotýka sa všetkých troch hlavných cieľov. Znížením nášho dopytu po energii a lepším riadením dodávok z externých zdrojov plníme sľub a posilňujeme stabilitu európskeho trhu s energiou,“ domnieva sa Šefčovič.

Spolu s návrhom nariadenia o bezpečnosti dodávok v utorok komisia predstavila svoju predstavu zmien v spôsobe posudzovania medzivládnych energetických dohôd a európskych stratégií pre skvapalnený zemný plyn (LNG), domácej výroby energie vrátane využívania obnoviteľných zdrojov alebo znižovania energetickej náročnosti budov. Vykurovanie a klimatizácia starnúcich budov totiž v únii predstavuje polovicu každoročnej spotreby energií.

Návrhy sa snažia znižovať dopyt, podporovať rozvoj funkčného a plne integrovaného vnútorného trhu s energiou a tiež diverzifikáciu zdrojov energie, dodávateľov i prepravných trás. Cieľom je vyššia transparentnosť európskeho trhu s energiou aj solidarita medzi štátmi únie.

Dnešné predstavy týkajúce sa bezpečnosti európskeho trhu z plynom vychádzajú zo záťažových testov z roku 2014, uviedla komisia. Testy ukázali, že politika každej krajiny EÚ neberie dostatočne do úvahy situáciu v susedných štátoch. Návrh tak obsahuje predstavu prechodu riešenia otázok súvisiacich s bezpečnosťou dodávok z národného prístupu na regionálny. Členské krajiny i Európska komisia by mali mať prístup k obchodným zmluvám plynárenských firiem, ktoré s bezpečnosťou dodávok súvisia.

Slovensko a Česká republika sú v pripojenej mapke zahrnuté do regiónu Stred-Východ, spoločne s Nemeckom a Poľskom. Podobných regionálnych zoskupení komisia navrhuje spolu sedem, ich zloženie sa však ešte môže zmeniť. Členské štáty by tiež mali spoločne rozhodovať o budovaní cezhraničných prepojení, ktoré v prípade potreby umožnia spätnú dodávku plynu.

Európska únia bola v roku 2013 zo 65 percent závislá na dovoze plynu. V tom istom roku bolo 39 percent dovážaného plynu z Ruska, 30 percent z Nórska a 13 percent z Alžírska.