Eurokomisár Oettinger slovne napadol šéfku nemeckej strany AfD

ČTK | 16.02.2016 16:46
Günther Oettinger Foto: ,
Günther Oettinger
Eurokomisár pre digitálne hospodárstvo a člen nemeckej vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Günther Oettinger slovne napadol predsedníčku populistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petryovú.

V Berlíne vyhlásil, že ak by mal Petryovú za ženu, zastrelil by sa. Petryová na začiatku februára hovorila o možnom použití strelných zbraní proti prichádzajúcim utečencom. Aktuálny verbálny výpad člena Európskej komisie označila za nechutný.

Nemeckí politológovia pripisujú Oettingerov výrok napätiu v CDU pred marcovými krajinskými voľbami v troch nemeckých spolkových krajinách.

Prieskumy posledných týždňov ukazujú, že CDU kancelárky Angely Merkelovej stráca podporu vo všetkých krajinách, hoci stále zostáva najsilnejšou stranou. Podľa analytikov však môže eurokomisárovo vyjadrenie skôr pomôcť AfD, pretože sa o nej bude znova viac hovoriť. Strana sa profiluje ako hlavný nemecký odporca politiky Merkelovej v utečeneckej krí­ze.

„Keby tá čudná Petryová bola moja manželka, ešte túto noc by som sa zastrelil,“ povedal Oettinger na akcii usporiadanej nemeckou pobočkou spoločnosti Microsoft. Neskôr na twitteri spresnil, že útok nemal smerovať osobne na Petryovú, ale na to, aké politické stanoviská predsedníčka AfD zastupuje.

„Predovšetkým išlo o vyjadrenie Frauke Petryovej k nasadeniu strelných zbraní pri kontrole utečencov na hraniciach,“ napísal eurokomisár a Petryovú označil za hanbu nemeckej politiky.

Petryová na začiatku februára v rozhovore uviedla, že policajti musia zabrániť nelegálnemu prekročeniu hraníc a v prípade nutnosti použiť aj strelnú zbraň. Podpredsedníčka AfD Beatrix von Storchová neskôr výslovne podporila aj použitie zbraní proti ženám a deťom.

Petryová sa vo vyjadrení pre denník Bild proti terajšiemu Oettingerovmu výroku ohradila. „Pán Oettinger, vaše duševné kino je nechutné. Pýtam sa sama seba, čo by tomu povedala vaša manželka,“ uviedla.

Partner Petryovej a predseda krajinskej organizácie AfD v Severnom Porýní-Vestfálsku Marcus Pretzell vyhlásil, že sám rozhodne nemá v úmysle streliť sa do hlavy.