Sobotka rokoval s Tuskom o možnom odchode Británie z EÚ

SITA | 16.02.2016 17:32
Sobotka Foto:
Český premiér Bohuslav Sobotka.
Česká republika bude chcieť na rozhovoroch medzi Európskou úniou a Britániou pred britským referendom o možnom odchode z Únie ešte rokovať o presnom nastavení parametrov "záchrannej brzdy", ktorá Británii umožní obmedziť vyplácanie dávok zamestnancom z iných krajín EÚ. Povedal to v utorok český premiér Bohuslav Sobotka po stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom.

Česká vláda sa už minulý týždeň dohodla, že na rokovaniach medzi EÚ a Britániou bude trvať na tom, že ľudia majú čerpať dávky tam, kde pracujú, napísal spravodajský server iDNES.cz.

„Zásadné pre ČR je, aby opatrenia v sociálnej oblasti platili iba pre novo prichádzajúcich, nesmú byť diskriminačné a nemali by spôsobiť, že budeme mať horšie podmienky ako občania tretích krajín,“ konštatoval český premiér.

„Je to otázka, ktorá ovplyvní nás všetkých,“ povedal o osude britského referenda Tusk. Návrh, ktorý leží na stole, je podľa neho „férový“ a spravodlivý pre všetkých. „Nemám pochybnosti, že musíme ešte urobiť také kroky, aby sme dosiahli dohodu,“ uviedol predseda Európskej rady.

Tusk sa vyjadril o úsilí krajín V4 (Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko), aby bol pri postupe Európskej únie pri zvládaní migračnej krízy definovaný „plán B“ na zabezpečenie severných hraníc Grécka, teda aby bol postavený plot na hraniciach s Macedónskom, keď nebudú fungovať dohody s Tureckom o zachytávaní migrantov ešte na jeho území, za čo EÚ sľúbila Ankare tri miliardy eur.

Predseda Európskej rady povedal, že chápe snahu bilaterálne pomôcť aj Macedónsku. Tusk varoval pred tým, aby sa niektoré krajiny pokúšali vylúčiť zo Schengenu Grécko: „Nesmieme ale zabúdať na ďalšie členské štáty Európskej únie, ktoré sú postihnuté, ako je Grécko. Musíme byť solidárni a jednotní“. Iba keď bude Európska únia jednotná, môže migračnú krízu zvládnuť, dodal.