Policajné psy dostali halu, koterce aj kliniku

Katarína Kováčová, Pravda | 17.02.2016 08:45
polícia, pes, kôň Foto: ,
Okrem unikátnej spolupráce psovoda so psom a s koňom predviedli policajti aj vyhľadávanie drog a výbušnín.
Nestáva sa často, teda takmer vôbec, že slávnostné otvorenie sprevádza štekanie. Pri utorňajšom prestrihnutí stužky v bratislavskom výcvikovom centre Canispol Slovakia však bolo viac ako namieste.

Areál je totiž určený na cvičenie a prácu s policajnými psami. Naši psovodi a najmä ich zverenci majú v Európe veľmi dobré meno a odteraz už aj veľmi dobré podmienky na výcvik.

V ešte novotou voňajúcej hale boli pár minút pred otváracím ceremoniálom nastúpení členovia orchestra, minister vnútra a viceprezident Policajného zboru vítali posledných hostí. Nemecké a belgické ovčiaky pod dozorom svojich trénerov poslušne čakali na kraji miestnosti na to, kedy príde ich chvíľa. Už počas príhovorov bolo sem-tam počuť brechot a skučanie. Naplno sa však začali ozývať, keď sa blížilo prestrihnutie stuhy, a aj nasledujúce tóny orchestra prehlušoval štekot, aby bolo jasné, komu priestor patrí.

Po oficialitách sa psíci konečne dočkali a mohli ukázať, čo vedia. Najskôr mali na programe ukážky poslušnosti. Psovodi vykonávali pokyny, ktoré dostávali od veliteľa, a ich zverenci s pohľadom nepretržite upreným na tváre trénerov ich krok za krokom opakovali. Na jediný príkaz zostali ležať či začali štekať. Za odmenu dostal každý z nich obľúbenú loptičku.

Ďalší psí špecialisti predvádzali vyhľadávanie drog a výbušnín. Podozrivé škatule a kufríky označili tým, že si k nim ľahli alebo začali štekať. Zlatým klincom programu bolo predvedenie unikátneho nového spôsobu spolupráce koňa a psa. Využíva sa najmä pri záchranárskych prácach v lesoch či ťažkom teréne. Zvieratá musia byť na seba zvyknuté. Obe na slovo počúvali trénerku sediacu na koni. Pes vyskakoval, utekal popri koňovi, ktorý celý čas zostával mimoriadne pokojný. Nakoniec pes dostal povel, aby našiel obeť. Keď sa mu figuranta podarilo nájsť, zoskočila psovodka z koňa a psík dostal za vzornú prácu loptičku ako odmenu.

Štvornohí pomocníci mužov zákona sú nasadzovaní hlavne do najťažších zásahov, pri ktorých veľmi často zachraňujú životy. „V rámci Policajného zboru máme viac ako 700 služobných psov, ktorých používame na všetky naše činnosti, od pátrania po páchateľoch cez záchranu stratených či zasypaných ľudí a, samozrejme, na našej východnej hranici, kde majú špeciálne úlohy. Priemere ročne zasahujú asi 20-tisíc krát a treba povedať, že vo veľkej miere veľmi úspešne,“ konštatoval minister vnútra Robert Kaliňák.

Riaditeľ odboru kynológie a hipológie policajného prezídia Branislav Diďák hovorí o novom výcvikovom areáli ako o splnenom sne. „Toto je doslova ako hotel pre psov. Je to niečo úžasné, je to pýcha,“ zhodnotil Diďák. „Ročne sa tu vymení 150 psovodov, pretože na základe nášho interného pokynu ich musíme preskúšavať každých 18 mesiacov, výbušninárov a záchranárov každý rok. Chodia si sem obnovovať takzvanú odbornú spôsobilosť. Takže tu stále rotujú. Plus prichádzajú noví psovodi, ktorí sa chcú začleniť,“ dodal.

Súčasťou čerstvo otvoreného centra v areáli Strednej odbornej školy Policajného zboru je nová výcviková hala a koterce pre vyše päťdesiat psov a zrekonštruovaná veterinárna klinika. Okrem toho sa v ňom nachádzajú aj ubytovacie priestory. Budú sa tu cvičiť psy z celého Slovenska. Vybudovanie centra stálo takmer dva milióny eur a bolo financované z Programu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. „Dnes (v utorok, pozn. red.) inaugurujeme azda najviditeľnejší prvok nášho spoločného projektu. Verím, že medzinárodne uznávaná práca slovenskej policajnej kynológie sa bude môcť v týchto priestoroch naďalej rozvíjať,“ konštatoval na utorňajšom slávnostnom otvorení švajčiarsky veľvyslanec Alexander Witwer.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ