Bez klubu zostalo 25 poslancov opozície

su, Pravda | 19.02.2016 07:30
parlament, mimoriadna schodza, sestricky, ucitelia Foto: ,
Ilustračné foto.
Ani súčasný parlament nebol výnimkou a za štyri roky sa zmenil na nepoznanie. Tak v minulom funkčnom období sa o to postarali pravicové strany.

Aj keď občania posunuli do Národnej rady vo voľbách v roku 2012 šesť politických strán Smer, KDH, Most-Híd, OĽaNO, SDKÚ, SaS , napokon sa zoznam rozšíril o ďalších sedem subjektov – Nova, Sieť, Šanca, Občania, Skok, Demokrati Slovenska – Ľudo Kaník a Priama demokracia. Založili ich alebo do nich vstúpili poslanci, ktorí odišli z materských strán. Zo 67 poslancov opozície 25 skončilo nezaradených mimo poslaneckých klubov. Za prvej vlády Mikuláša Dzurindu bolo nezradených zákonodarcov až 30.

Podľa politológa Michala Horského už po vyše roku od volieb sa začala politická scéna otriasať v základoch a politické kluby rozpadať. „Takzvané bludné kamene, za ktoré možno považovať bezprizorne blúdiacich poslancov, sa vybíjali v snahe oddialiť vlastnú politickú smrť a získať nové politické krytie,“ povedal politológ.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Až dva kluby, SDKÚ a SaS, zanikli. V SDKÚ nakoniec zostal len jej šéf Pavol Frešo, zvyšní poslanci stranu postupne opustili. Miroslav Beblavý skončil s Martinom Fedorom v Sieti, Viliam Novotný v Šanci, svoju stranu si založil Ľudovít Kaník, Eugen Jurzyca vstúpil do klubu SaS, Jozef Mikuš do klubu KDH, nekandiduje však. V parlamente končia aj Mikuláš Dzurinda, Ivan Mikloš a Magdaléna Vášáryová.

Z SaS odišlo päť poslancov okolo Jozefa Kollára. Keďže počet členov klubu SaS klesol pod číslo osem, klub prestal existovať. Vrátil sa Juraj Droba. Hoci sa počet členov s odstupom času rozšíril na osem členov, parlamentná väčšina jeho opätovný vznik neodsúhlasila. Klub Obyčajných ľudí zostal bez Alojza Hlinu, vstúpil do klubu KDH. Ďalej sa porúčali Mikuláš Huba, Štefan Kuffa, Miroslav Kadúc a Mária Ritomská, ktorá teraz kandiduje za Priamu demokraciu. Obyčajným do klubu pribudol Daniel Lipšic pôvodom z KDH.

Kresťanských demokratov tiež opustili Jana Žitňanská a Radoslav Procházka. Žitňanská má už stranícku značku Novy a je europoslankyňou. Procházka je šéfom Siete. Keďže sa obaja mandátov neskôr vzdali, namiesto nich prišli náhradníci a KDH tak ich stratu v klube vykrylo. Vlani vystúpil z klubu Marián Kvasnička.

Jediným opozičným klubom, z ktorého nevystúpil žiadny poslanec, je Most-Híd. Do klubu pribudla ešte Lucia Žitňanská z SDKÚ.

Z vládneho klubu Smeru nevystúpil ani jeden poslanec a udržal si 83 kresiel. Mandátu sa však vzdali dvaja poslanci Pavol Paška a Vladimír Jánoš. Namiesto nich prišli náhradníci.

Ako sa zmenili kluby
Poslanecké kluby Voľby 2012 Súčasnosť
Smer 83 83
KDH 16 16
OĽaNO 16 12
Most-Híd 13 14
SDKÚ 11 klub zanikol
SaS 11 klub zanikol
Nezaradení 0 25

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ