Tymošenkovej strana Vlasť opúšťa kritizovanú Jaceňukovu koalíciu

ČTK, SITA | 17.02.2016 11:57, aktualizované: 
Julia Tymošenková Foto: ,
Julia Tymošenková, bývalá premiérka a líderka strany Vlasť počas utorkového zasadania ukrajinského parlamentu. V stredu ohlásila, že jej strana opúšťa vládnu koalíciu.
Ukrajinská strana Vlasť vystúpila z vládnej koalície. Rozhodnutie poslaneckého klubu dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve oznámila predsedníčka strany Julia Tymošenková, ktorá súčasne vyzvala na odchod z koalície aj ďalšie strany.

Agentúra AP pripomenula, že oznámenie o vystúpení strany Vlasť z vládnej koalície prišlo deň po tom, ako vláda premiéra Arsenija Jaceňuka ustála v parlamente hlasovanie o vyslovení nedôvery a napriek veľkej kritike a nespokojnosti poslancov i radových občanov jej ministri zostávajú vo funkciách.

Vystúpenie Vlasti z koalície označila Tymošenková v tejto situácii za „jediný správny krok“. Strana a jej poslanecký klub považujú podľa Tymošenkovej za neprípustné zostávať v tíme, ktorý „nemá ani najmenšiu šancu uskutočniť reformy a naštartovať celý náš život“.

Tymošenková vyzvala poslancov ostatných koaličných strán, aby tiež opustili rady „tejto formálnej koalície“.

Vo vládnej koalícii bolo pôvodne päť politických strán: Blok Petra Porošenka, Svojpomoc, Vlasť, Radikálna strana a Ľudový front. Radikáli z nej vystúpili už dávnejšie, ako pripomenuli ukrajinské agentúry, aj po odchode 19 poslancov Vlasti majú zostávajúce tri strany koalície v parlamente väčšinu. Vládne strany zastupuje teraz v 450-člennom zákonodarnom zbore 243 poslancov.

Nejasný je zatiaľ postoj strany Svojpomoc, ktorá však dnes oznámila, že jej poslanci – má ich v parlamente 26 – sa dnes na protest proti utorkovému hlasovaniu o osude Jaceňukovej vlády nezúčastnia na rokovaní zákonodarného zboru. Celý rad poslancov, nielen strany Svojpomoc, okrem toho žiada zopakovať hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde.

Vláda nepadla pre chybné hlasovacie zariadenie, tvrdia poslanci

Pokus odvolať ukrajinskú vládu, ktorý v utorok v parlamente prekvapivo neprešiel, hoci predtým poslanci kabinet premiéra Arsenija Jaceňuka tvrdo kritizovali, vyvolal rad pochybností.

Niekoľko zákonodarcov sa ozvalo, že ich hlas nebol započítaný, zatiaľ čo ďalší rozhorčene vyhlásil, že odvolávanie vlády bolo vopred dohodnuté sprisahanie.

Najprv 247 poslancov 450-člennej snemovne vyjadrilo svojimi hlasmi nespokojnosť s prácou vlády v uplynulom roku. Aj napriek tvrdej kritike kabinetu ich však následne hlasovalo za vyslovenie nedôvery len 194, pričom na pád vlády bolo potrebných 226 hlasov.

Jaceňukov tím sa podľa prieskumov už nepáči 70 percentám Ukrajincov.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk počas... Foto: SITA/AP, Sergei Chuzavkov
Jaceňuk Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk počas prejavu v parlamente.

Údiv vyvolala skutočnosť, že na udržanie vlády prispeli aj niektorí členovia strany prezidenta Petra Porošenka, ktorý sám vyzval na výmenu kabinetu, hoci nová vláda by bola opäť založená na doterajšej prozápadnej parlamentnej väčšine. Za odvolanie Jaceňuka hlasovalo len 97 zo 136 poslancov Bloku Petra Porošenka (BPP), ostatní sa zdržali alebo odišli zo sály.

Dnes sa však v médiách objavili informácie o tom, že hlasy niektorých členov zákonodarného zboru neboli započítané, údajne zlyhalo sčítacie zariadenie v snemovni. Na Facebooku to dali najavo Kosťantyn Usov z BPP a Ihor Lucenko z koaličnej strany Vlasť Julie Tymošenkovej.

„Takže kabinet bude prinajmenšom do jesene. Už počas dňa bolo jasné, že nebude dostatok hlasov,“ napísal napríklad Usov. „Systém môj hlas vôbec nezaznamenal,“ posťažoval sa a dodal: „Ale najhoršie je, že táto show, zdá sa, bola od počiatku dohodnutá všetkými zúčastnenými stranami.“

Podobne márne ako Usov sa snažil stláčať zelené tlačidlo „za“ odvolanie Jaceňukovej vlády aj Lucenko a podľa neho aj vedľa sediaca poslankyňa Jelena Sotnyková. Ďalší poslanec za BPP Mustafa Najem neváhal na svojom Facebookovom účte otvorene napísať, že celý „humbuk“ okolo odvolávania kabinetu bol komplot, ktorého účastníkom bol aj prezident. "Neúspech hlasovania o odvolaní vlády – to je výsledok sprisahania oligarchov – Rinata Achmetova, Ihora Kolomojského a Sergeja Lovočkina – na jednej strane a Petra Porošenka a Arsenija Jaceňuka na strane druhej.

Podľa Najema utorkové dianie v rokovacej sále Najvyššej rady a udalosti z uplynulého týždňa „boli dobre zrežírovaným divadlom, v ktorom úlohu obetného baránka zohral generálny prokurátor Viktor Šokin,“ dodal.

Šokina, nad ktorým doteraz držal ochrannú ruku, vyzval Porošenko v utorok na demisiu. Médiá v ten istý deň priniesli správu, že generálny prokurátor už požiadal o svoje odvolanie, ale objavili sa aj informácie, že je od pondelka „len na dovolenke“.