Najmenej 28 mŕtvych a 61 zranených pri výbuchu v Ankare

ČTK | 17.02.2016 18:59, aktualizované: 
Turecko, výbuch, Ankara Foto: ,
Záchranári odvážajú zraneného muža po bombovom útoku na armádne vozidlá.
Pri bombovom útoku v centre tureckej Ankary zomrelo najmenej 28 ľudí, ďalších 61 je zranených. Teroristický útok bol namierený proti príslušníkom armády. Novú bilanciu oznámil podpredseda tureckej vlády Numan Kurtulmus, podľa ktorého sa zatiaľ k atentátu nikto neprihlásil. Útok odsúdili zo zahraničných politikov napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová či generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa ankarského guvernéra Mehmeta Kiliçera bol výbuch nastraženého vozidla s bombou namierený proti kolóne vojenských autobusov. Turecké médiá uviedli, že explózia sa odohrala asi 300 metrov od sídla generálneho štábu armády a pol kilometra od budovy parlamentu. Bomba vybuchla, keď sa prechádzajúca kolóna zastavila pred semaforom na červenú, uviedla armáda, ktorá incident označila za „opovrhnutiahodný a zbabelý“ útok.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu kvôli atentátu, ktorý úrady označili za teroristický útok, zrušil cestu na štvrtkový a piatkový summit Európskej únie. Do Bruselu, kde mal rokovať o utečeneckej kríze, sa chystal odletieť už v stredu večer. Svoju cestu do Azerbajdžanu plánovanú na štvrtok zrušil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý ppovedal, že atentát „prekročil morálne a ľudské hranice“. Prezident dodal, že jeho krajina je odhodlaná bojovať proti tým, ktorí útok spáchali, ako aj proti tým, ktorí stoja za páchateľmi.

Merkelová uviedla, že je atentátom zhrozená. „Odkazujem tureckému ľudu: My, Nemci, zdieľame vašu bolesť. V boji proti tým, ktorí sú zodpovední za tieto neľudské činy, stojíme po boku Turecka,“ uviedla vo vyhlásení.

Sústrasť rodinám obetí a tureckému ľudu vyjadril tiež šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Dodal, že pre tieto „hrozné činy neexistuje ospravedlnenie“. Francúzsky prezident François Hollande odsúdil „hrozný atentát“ a vyjadril Turecku „podporu a všetku solidaritu pred touto novou skúškou“.

Turecko v posledných mesiacoch zasiahlo niekoľko krvavých teroristických útokov, pri ktorých zomreli desiatky ľudí, vrátane nemeckých turistov. Zodpovednosť padá v prípade samovražedných útokov na islamských radikálov, najmä stúpencov či príslušníkov Islamského štátu. Útok na vojakov však môžu mať na svedomí aj separatistickí Kurdi, proti ktorým vedie armáda na východe krajiny krvavú ofenzívu.

Úrady vydali pre médiá čiastočné spravodajské embargo, najmä pokiaľ ide o zverejňovanie snímok a presného grafického znázornenia miesta útoku kvôli pokračujúcemu vyšetrovaniu. Podobný zákaz bol vyhlasovaný už pri predchádzajúcich teroristických útokoch.