Šesť mŕtvych pri protestoch v druhom najväčšom meste Bolívie

ČTK | 17.02.2016 21:39
Najmenej šesť mŕtvych a tridsať zranených si vyžiadali nepokoje v druhom najväčšom bolívijskom meste El Alto. Informoval o tom argentínsky server Infobae. Obete sa podľa neho udusili pri požiari radnice, ktorý spôsobili účastníci demonštrácie, pôvodne zvolanej proti nezamestnanosti.

Ešte predtým, než riaditeľ miestnej nemocnice Gonzalo Fernández potvrdil šesť mŕtvych, oznámila starostka Soledad Chapetónová, že medzi účastníkmi demonštrácie sú aj prívrženci jej predchodcu. Bývalý starosta Édgar Patana, toho času vo väzení, je obžalovaný z niekoľkých rôznych deliktov, vrátane korupcie.

„Vnikli do budovy radnice, aby spálili zložky bývalého vedenia,“ povedala Chapetónová. Dodala, že radnicu tohto miliónového mesta pred ňou viedli členovia vládnej strany Hnutie za socializmus (MAS).

Nepokoje v El Alte sa stali len štyri dni pred nedeľňajším referendom o zmene ústavy, ktorá v prípade schválenia umožní súčasnému prezidentovi Evo Moralesovi kandidovať štvrtýkrát. Tento prvý indiánsky prezident Bolívie stojí na čele krajiny už desať rokov a ešte najmenej štyri roky prezidentom bude aj bez zmeny ústavy.