Tragická demontáž výťahu. Nešťastie alebo zlyhanie?

Žaneta Mikulíková, Pravda | 19.02.2016 09:52
výťah, nemocnica Galanta Foto: ,
Pri výmene výťahov v galantskej nemocnici s poliklinikou zahynul pracovník.
Výmenu starých výťahov za nové v Nemocnici s poliklinikou svätého Lukáša v Galante poznačila tragická nehoda. Jedna z kabín sa včera odtrhla a zrútila z desiateho poschodia do suterénu. Pracovník, ktorý bol v tom čase zrejme na jej hornej časti, pád neprežil. Okolnosti nešťastia vyšetruje polícia v spolupráci s inšpektorátom práce.

Práce na demontáži starých výťahov sa začali len tento týždeň. Včera do nemocnice nastúpili štyria chlapi, medzi nimi aj 22-ročný živnostník z Trebišova. Práve on bol krátko po deviatej hodine ráno na výťahovej kabíne, ktorá sa zo zatiaľ neznámych príčin odtrhla a padala desať poschodí. Aj napriek tomu, že sa nešťastie odohralo na pôde nemocnice, jeho zranenia boli také vážne, že mu už nedokázali pomôcť. O štvrtej popoludní bol priestor s dvomi výťahmi s číslami 5 a 6 označený policajnou páskou. Nič iné nenasvedčovalo smutnej udalosti.

Ako informovala trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová, vyšetrovateľ preveruje úmrtie muža ako usmrtenie. Polícia prizvala k prípadu aj pracovníkov z Krajského inšpektorátu práce v Trnave.

„Zisťujeme príčiny vzniku udalosti, kto porušil predpisy z hľadiska bezpečnosti pri práci, preverujeme zmluvy. Mladík bol živnostník, preto nejde o klasický pracovnoprávny, ale o obchodnoprávny vzťah,“ povedal pre Pravdu hlavný inšpektor práce Radovan Lehocký. Vyšetrovanie by malo ukázať, kto pochybil a do akej miery. Ako Lehocký dodal, pokračovať budú ďalšími svedeckými výpoveďami. Polícia si objednala aj súdnoznalecký posudok.

„Pôvodné výťahy z roku 1980, ktoré mali demontovať a vymeniť za nové, neboli v prevádzke. Ani ten, ktorý sa zrútil. Personál ani návštevníci ich nevyužívali,“ zdôraznil hovorca nemocničnej siete Svet zdravia Tomáš Kráľ. Spoločnosť, ktorá patrí finančnej skupine Penta, má nemocnicu v prevádzke od júla minulého roka.

V nemocničnej budove je osem výťahov, dva z toho boli už nové. Zvyšné chce spoločnosť vymeniť do konca roka. Na základe súťaže si nemocnica na to objednala nitriansku firmu Revez, ktorá dodanie výťahov riešila dodávateľsky prostredníctvom bratislavskej firmy Výťahy ZEVA spol. „Dodávame veľa výťahov po celom Slovensku. Preto si robíme zmluvy so živnostníkmi, ktorí majú v živnosti vyslovene montážne práce,“ vysvetlil jeden z jej majiteľov Alexander Pomšár. Zmluvu mali v tomto prípade len s jedným živnostníkom, ktorý zabezpečil ďalších. Medzi nimi aj mladíka, ktorému sa práce v nemocnici stali osudné.

Oslovení odborníci z oblasti, ktorí nechceli byť menovaní, pre Pravdu potvrdili, že pri takejto práci musí byť človek zaistený lanami a popruhmi. „Spôsob zaistenia závisí od toho, v akej fáze sú práce,“ povedal jeden z nich. Myslí si, že nehoda môže byť aj dôsledkom toho, že sa zmiernili podmienky pre výkon takejto práce. „Už netreba šesťročnú prax ako v minulosti,“ doplnil odborník. Aj druhý z nich priznal, že sa tým podmienky zmäkčili, no stále to nemôže robiť hocikto. „Určite musí absolvovať školenie.“

Na výkon opráv výťahov, kam spadá aj demontáž, musí byť človek spôsobilý. Podľa inšpektora zdvíhacích zariadení Pavla Hačundu zo spoločnosti TÜV SÜD Slovakia, ktorá poskytuje inšpekčné a certifikačné služby, na to treba v prípade zamestnancov či živnostníkov osvedčenie. „Vydáva ho inšpektorát práce na základe splnenia viacerých podmienok.

Jednou z nich je absolvovanie kvalifikačného kurzu, ktorý je zakončený skúškou,“ priblížil Hačunda. Človek dokladá aj to, akú má prax, nie je však podľa neho nutná. Hačunda pripomenul, že výťahy na dopravu osôb sa berú ako jedny z najnebezpeč­nejších zariadení.

Pomšár však hovorí, že výťahárske osvedčenie potrebné v tomto prípade nie je. „Akonáhle výťah skončí prevádzku a do jeho revíznej knihy sa zapíše, že sa ide demontovať, stáva sa technologickým zariadením. Na jeho demontáž už nie je potrebné výťahárske vzdelanie, stačí ak je osoba poučená,“ povedal. Hačunda potvrdil, že to tak môže byť. Podľa Pomšára mladík mal osvedčenie z Inšpektorátu práce v Košiciach aj potvrdenie od lekára, že je schopný vykonávať takéto práce.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ