Pápež: Trump nie je kresťan, keď chce stavať múry proti imigrantom

ČTK | 18.02.2016 19:18
Jeden z uchádzačov o úrad amerického prezidenta Donald Trump nie je podľa pápeža Františka kresťan, keď chce stavať ploty proti imigrantom. Pápež to podľa agentúry Reuters povedal novinárom cestou z Mexika, kde na hraniciach s USA symbolicky vyzval svet, aby sa snažil pochopiť migrantov. Trump na najnovšie Františkove slová reagoval vyhlásením, že pápež by sa ešte modlil za to, aby bol Trump prezidentom USA, ak by Vatikán napadla teroristická organizácia Islamský štát.

„Človek, ktorý rozmýšľa len nad stavaním múrov, a nie nad stavaním mostov, nie je kresťan,“ povedal pápež v odpovedi na otázku týkajúcu sa Trumpových názorov na migrantov. Americký miliardár, ktorý sa snaží získať republikánsku nomináciu pre tohtoročné prezidentské voľby, presadzuje vyhostenie všetkých asi 11 miliónov ilegálnych imigrantov z USA a vystavanie plotu na hraniciach s Mexikom.

Trump kritizoval Františka už pred jeho cestou na americko-mexickú hranicu. „Myslím si, že nechápe nebezpečenstvo otvorenia hraníc. Domnievam sa, že Mexiko ho k tomu prinútilo, pretože chce zachovať status quo,“ povedal televízii Fox Trump.

Po pápežovom štvrtkovom výroku o tom, že nie je kresťan, použil silnejší kaliber. „Pokiaľ by bol Vatikán napadnutý Islamským štátom, a všetci vedia, že (Vatikán) je jeho konečnou trofejou, môžem vám zaručiť, že pápež by si nielen prial, ale aj by sa modlil za to, aby sa Donald Trump stal prezidentom,“ vyhlásil v Severnej Karolíne potenciálny kandidát v prezidentských voľbách.

Na otázku, či by americkí katolíci mali voliť za prezidenta niekoho s názormi, ako má Trump, František uviedol, že sa do toho pliesť nebude. „Hovorím len, že tento človek nie je kresťan, keď povedal také veci,“ uviedol pápež.

František v stredu v mexickom hraničnom meste Ciudad Juárez priamo nevyzval Spojené štáty k tomu, aby otvorili hranice. Obrátil sa len na veriacich s tým, aby „otvorili svoje srdcia“ a aby si uvedomili, že tisíce obyvateľov strednej a južnej Ameriky, ktorí utekajú pred násilím páchaným gangmi či organizovaným zločinom v ich krajinách, sú obeťami tej najhoršej formy vykorisťovania.

Problém migrácie je jedným z kľúčových tém prezidentskej kampane v USA i Františkovho pontifikátu.