ECB znepokojujú vyhliadky mladých ekonomík a lacná ropa

ČTK | 18.02.2016 20:58
Ekonomika eurozóny pokračuje v miernom zotavovaní. Vedúci predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) však majú obavy zo stále temnejších vyhliadok ekonomík Číny a ďalších rozvíjajúcich sa krajín a turbulencií na finančných trhoch. Ukázal to zápis z januárového zasadnutia jej bankovej rady, ktorý ECB zverejnila vo štvrtok.

Rastúce riziká vrhajú tieň na vyhliadky menového bloku. Pomalý rast miezd navyše naznačuje, že sa začínajú znovu objavovať účinky nízkych cien ropy.

ECB nechala v januári základné úrokové sadzby bez zmien. Sľúbila ale, že na ďalšom zasadnutí 10. marca svoju menovú politiku preskúma a možno opätovne posúdi. Podľa trhov má toto vyjadrenie znamenať, že banka veľmi pravdepodobne svoju menovú politiku opäť uvoľní.

„Nebezpečenstvo ďalšieho poklesu sa od začiatku tohto roka opäť zvýšila,“ uviedla ECB v zverejnenom zápisu. Upozornila v ňom na zvýšenú neistotu ohľadom vyhliadok hospodárskeho rastu mladých trhových ekonomík, kolísavosť na finančných trhoch, ale aj na geopolitické riziko.

Banka od vlaňajšieho marca pumpuje do finančného systému pomocou nákupov štátnych dlhopisov a ďalších aktív asi 60 miliárd eur mesačne. Hlavnú refinančnú sadzbu ECB drží na minime 0,05 percenta a vlani v decembri znížila depozitnú sadzbu o 0,10 percen­tuálneho bodu na mínus 0,30 percenta. Pri zápornej depozitnej sadzbe musia finančné ústavy za peniaze uložené v centrálnej banke platiť, čo by ich teoreticky malo nútiť k väčšiemu poskytovanie pôžičiek.

Cieľom ECB je, aby inflácia v eurozóne bola tesne pod dvoma percentami. Dosahovaniu tohto cieľa ale okrem lacnej ropy bráni tiež upadajúci rast a pomalé tempo, akým finančné ústavy poskytujú úvery.