USA požiadali Rusko, aby v Sýrii nezasahovalo pri jeho jednotkách

ČTK | 18.02.2016 22:31
USA požiadali Rusko, aby sa počas svojich náletov v Sýrii vyhlo oblastiam, v ktorých pôsobia americké pozemné jednotky. Podľa štvrtkového vyjadrenia Pentagónu upozornili Američania Moskvu, že v určitých oblastiach Sýrie operujú zástupcovia americkej armády a že údery v týchto oblastiach by mohli eskalovať konflikt. Hovorca Peter Cook uviedol, že ruská strana sa teraz týmto lokalitám vyhýba.

Pentagon neinformoval Rusov priamo o tom, kde presne operuje niekoľko desiatok amerických inštruktorov, ktorých úlohou je výcvik, podpora a pomoc umiernenej sýrskej opozícii. Namiesto toho len vymedzil širšie oblasti, kde by v prípade súbežných operácií mohlo dôjsť ku stretom. „Povedali sme im, že … toto sú všeobecne oblasti, v ktorých máme koaličné sily, a že nechceme, aby tam vykonávali nálety, pretože by to viedlo k eskalácii,“ uviedol veliteľ amerických vzdušných síl generálporučík Charles Brown.

Čiastočnú koordináciu vojenských akcií vykonávajú USA a Rusko už od minulej jesene, doteraz však išlo najmä o výmenu informácií medzi lietadlami oboch krajín a ich riadiacimi strediskami. V pondelok šéf americkej diplomacie John Kerry dohodol so svojim ruským kolegom Sergejom Lavrovom výmenu dát vymedzujúcich územia protiteroristických operácií v Sýrii. Obe strany budú tiež ďalej spolupracovať pri zostavovaní zoznamu teroristických skupín, ktoré v Sýrii bojujú.

Rusko sa v Sýrii vojensky angažuje od minulého septembra, keď začalo letecké útoky proti údajným teroristom. Moskva tvrdí, že terčom náletov sú oddiely Islamského štátu, západní spojenci podozrievajú ruskú armádu z útokov na umiernenú sýrsku opozíciu, ktorá bojuje proti prezidentovi Assadovi. So zapojením Ruska do vzdušných operácií navyše vznikli obavy z možných kolízií so spojeneckým letectvom.