Krajiny V4 podporujú navonok celoeurópske riešenie migrácie

ČTK | 18.02.2016 22:53
Krajiny visegrádskej štvorky (V4 - Česko, Slovensko, Maďarsko a Poľsko) pokračovali v otázke migračnej krízy pred summitom Európskej únie v Bruseli navonok v zmierlivej rétorike. Vyšli v ústrety očakávanému záveru summitu, že je potrebné "celoeurópske riešenie", ale zároveň obhajovali dohodu zo svojho pondelkového vrcholného rokovania v Prahe o nevyhnutnosti záložného plánu. A síce opevnenia hranice schengenského priestoru v Bulharsku a Macedónsku pre prípad, že sa nepodarí zastaviť nekontrolovaný príliv migrantov cez Grécko.

Grécky premiér Alexis Tsipras podľa gréckej tlače pri osobnom rokovaní v Bruseli povedal šéfovi českej vlády Bohuslavovi Sobotkovi, že „posielať vojakov a policajtov k gréckej hranici nie je priateľským činom“. Narážal tak na okolnosť, že Česko tento rok vyslalo 27 policajtov do Macedónska, aby pomáhali s dozorom nad hranicou s Gréckom. Tsipras upozornil, že Atény nehodlajú súhlasiť so žiadnym krokom, ktorý by porušoval medzinárodné právo, ako sú nezákonné spätné deportácie. Vyzval tiež na poskytnutie potrebného priestoru pre realizáciu celoúnijného riešenia migračnej krízy.

Krajiny V4 podľa Sobotku uznávajú zložitú situáciu Grécka, trvajú však na realizácii už prijatých opatrení. Sú vraj tiež pripravené pomôcť Aténam. Premiér Robert Fico prejavil v Bruseli ohľadom gréckej schopnosti chrániť pôvodnú schengenskú hranicu hlboké pochybnosti. K názoru V4, že záložný plán je potrebný, sa podľa Fica prikláňa tiež Bulharsko, Macedónsko, ale aj Chorvátsko či Slovinsko.

Riešenie na vlastnú päsť začína uplatňovať Rakúsko: od piatku chce obmedzovať počet migrantov prichádzajúcich do krajiny aj počet prijímaných žiadostí o azyl. To označil eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos za protiprávne. Viedeň však na svojom zámere trvá.

Ochranné opatrenia proti imigrantom predlžuje napríklad Maďarsko, ktoré železničné hraničné prechody medzi Maďarskom a Chorvátskom nechá zatvorené ďalších 30 dní. Česko v rámci medzištátnej spolupráce vyšle do Slovinska ďalšiu skupinu slovenských policajtov, ktorí budú pomáhať s ochranou hraníc.

Ministri zahraničia krajín V4 vo štvrtok odmietli negatívne reakcie na postoje stredoeurópskych krajín, ktoré podľa kritikov neprejavujú dostatočnú solidaritu a stavajú sa proti EÚ. Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák vyhlásil, že kritiku vníma ako nepochopenie alebo zlý úmysel. Maďarský minister Péter Szijjártó dodal, že krajiny V4 doplácajú na to, že v Európe vždy konali na rovinu a čestne.

Szijjártó tiež označil za „bláznivú“ grécku kritiku svojej krajiny a Európskej únie. Grécky minister pre migráciu Janis Muzalas v stredu obvinil štáty únie z klamstiev a pokrytectva kvôli tvrdeniu, že sa Atény nedokážu vysporiadať s prílivom blízkovýchodných utečencov.

Atény varovali, že uzavretie hraníc na Balkán by vyvolalo veľkú humanitárnu krízu v Grécku a príliv utečencov by to aj tak nezastavilo. Podľa Muzalasa utečencov možno zastaviť jedine ukončením občianskej vojny v Sýrii. O to by sa mala Európska únia snažiť, rovnako ako o riešenie humanitárnej krízy v Libanone, v Jordánsku a v Turecku, vyhlásil grécky minister.

Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok povedal, že európska migračná kríza nie je minulosťou, ale môže byť hrozivou budúcnosťou.