Bomby za Ankaru padajú na Kurdov

Ivan Drábek, Pravda, Reuters | 19.02.2016 08:47
výbuch, explózia, ankara, turecko, Foto:
Hasiči zasahujú v Ankare po samovraždenom útoku, z ktorého turecké úrady obvinili Kurdov.
Po najkrvavejšom tohtoročnom atentáte Ankara ukázala prstom na Kurdov. Tí sa k samovražednému bombovému útoku, ktorý v srdci tureckej metropoly v stredu večer pripravil o život 27 vojakov a jedného civilistu a zranil ďalších 81 ľudí, nehlásia.

Muž, ktorý sa odpálil v aute naloženom trhavinou, bol podľa tureckého premiéra Ahmeta Davutogla sýrsky občan napojený na kurdské milície v Sýrii – YPG, pričom útok naplánovala turecká Strana kurdských pracujúcich – PKK.

Turecká armáda v odvete podnikla nálety na kurdské oddiely v Iraku a zosilnila delostreleckú paľbu na pozície YPG na severe Sýrie. „Terčom stredajšieho útoku bolo priamo Turecko. Páchateľmi sú YPG a separatistická teroristická organizácia PKK. Budú proti nim prijaté všetky nevyhnutné opatrenia,“ pohrozil Davutoglu pokračovaním trestných operácií.

Ankara tvrdí, že pri úderoch jej armády zahynulo včera asi sedemdesiat kurdských ozbrojencov. V súvislosti s ankarským atentátom bezpečnostné sily zatkli v rôznych častiach Turecka 14 podozrivých. Straty však zaznamenala aj armáda. Bomba odpálená na juhovýchode krajiny zabila šiestich vojakov a jedného zranila.

Totožnosť dvadsaťtriročného ankarského atentátnika sa podarilo určiť podľa odtlačkov prstov, ktoré mu odobrali, keď predvlani ako utečenec vstúpil na územie Turecka, vysvetlil premiér. Útočník odpálil nálož v centre hlavného mesta, len 300 metrov od sídla generálneho štábu a dva kilometre od budovy parlamentu, vo chvíli, keď tri autobusy plné vojakov čakali pri semafore na zelenú.

K útoku sa zatiaľ nik neprihlásil. Teroristi z organizácie Islamský štát (IS), ktorí vlani v júli, októbri a tento rok v januári ihneď prevzali zodpovednosť za tri posledné najkrvavejšie bombové útoky v mestách Suruc, Ankara a Istanbul, s celkovým počtom vyše 140 obetí, tentoraz mlčia. Ale ani kurdskí ozbrojenci, ktorí sa na rozdiel od IS tradične sústreďujú namiesto civilných na vojenské ciele, sa k atentátu nehlásia.

„Absolútne popierame akúkoľvek účasť na tomto útoku,“ vyhlásil šéf politického krídla YPG Sálih Muslim. „Tieto obvinenia zjavne súvisia s úmyslom spustiť intervenciu do Sýrie. Davutoglu sa na niečo pripravuje. Turci nás, ako viete, už týždeň bombardujú. Ubezpečujem však, že YPG do Turecka nevypálila jediný náboj a Turecko nepovažuje za nepriateľa,“ dodal. Rovnako aj veliteľ PKK vyhlásil, že nevie, kto v Ankare útočil.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tvrdenia lídrov YPG a PKK spochybnil. „Aj keď tvrdia, že s útokom nemajú nič spoločné, poznatky nášho ministerstva vnútra a spravodajských služieb ukazujú, že to spáchali oni,“ vyhlásil.

Erdogan i Davutoglu za spoluvinníka označili sýrsky režim Bašara Asada a varovali i Rusko, ktoré bombardovaním pozícii protureckých zoskupení v Sýrii podporuje postup vládnych i kurdských síl smerom k tureckým hraniciam. Tam by Ankara chcela vytvoriť nárazníkové pásmo v hĺbke desiatich kilometrov na sýrskom území, aby si tam Kurdi nemohli vytvoriť ďalšiu baštu.

Premiér Davutoglu vyzval aj Spojené štáty, aby YPG, s ktorými pri vzdušných operáciách proti IS na bojisku spolupracujú, prerušili kontakty a zaradili kurdských bojovníkov v Sýrii na zoznam teroristických organizácií, kam už dávnejšie zaradili PKK.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ