Clintonová atakovala Sandersa za nelojálnosť voči strane

ČTK | 19.02.2016 11:39
Bernie Sanders, Hillary Clintonová Foto: ,
Bývalá prvá dáma obvinila Sandersa z nelojálnosti voči strane.
Útokom na svojho súpera Bernieho Sandersa sa vo štvrtok Hillary Clintonová pokúsila zvýšiť svoje šance na víťazstvo v sobotňajšom nominačnom hlasovaní Demokratickej strany v americkom štáte Nevada. Sanders podľa nej nie je voči strane dostatočne lojálny.

Clintonovej konkurent v boji o kreslo v Bielom dome totiž neváha kritizovať dvoch posledných demokratických prezidentov USA – Baracka Obamu a jej manžela Billa Clintona.

Pred sobotňajším hlasovaním dávajú prieskumy o niečo väčšie šance Clintonovej ako Sandersovi. Bývalá prvá dáma má nádej na zisk polovice odovzdaných hlasov, zatiaľ čo jej mužský konkurent by mal mať zhruba 47 percent.

Podľa analytikov sa Clintonová chce víťazstvom v Nevade „odraziť“ k výraznejšiemu úspechu v Južnej Karolíne, kde sa primárky uskutočnia o týždeň neskôr. Podľa prieskumov má v tomto štáte pred Sandersom náskok až 25 percent.

„Neviem, kde sa to všetko berie,“ zamyslela sa Clintonová v rozhovore pre televíziu NBC nad údajným nedostatkom Sandersovej lojality k demokratom. „Možno senátor Sanders nebol skutočným demokratom, kým sa nerozhodol kandidovať na prezidenta,“ usúdila.

Sanders vo štvrtok označil niektoré kroky Billa Clintona v prezidentskej funkcii za „nešťastné“ a prekvapeným novinárom povedal, že senátor predsa môže kritizovať prezidenta zo svojej vlastnej strany. Neskôr svoju kritiku zmiernil a povedal, že na Clintona útočiť nemieni.

Clintonová aj Sanders sa vo svojej terajšej kampani zameriavajú na menšiny, najmä na černošských a hispánskych voličov. Obaja sa zaväzujú k reforme prisťahovaleckých zákonov. Clintonová dokonca sľúbila vykonať zmeny už za sto dní v úrade hlavy štátu.

Bývalá prvá dáma často argumentuje, že cieľom Sandersovej kampane sú liberálni belosi a že sa nezameriava na Američanov afrického pôvodu, ktorí tvoria významnú časť voličov Demokratickej strany.