Oklamaní Ukrajinci sú rukojemníkmi oligarchov

Boris Latta, Pravda | 20.02.2016 10:12
Ukrajina, Jaceňuk Foto: ,
Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk po neúspešnom pokuse poslancov vysloviť jeho kabinetu nedôveru.
Ukrajinská politika neprestáva pútať pozornosť svetovej verejnosti svojou nepredvídanosťou. Zato slová predsedu parlamentu Volodymyra Grojsmana sa dali očakávať.

V piatok oficiálne oznámil rozpad vládnej koalície. Urobil tak po tom, čo vládne zoskupenie opustilo po Tymošenkovej Baťkivščine a Ľaškovej Radikálnej strane aj hnutie Svojpomoc.

„Robím tak na základe vyhlásenia Svojpomoci o vystúpení z poslaneckej frakcie Európska Ukrajina. Škoda. Myslím si však, že budeme pokračovať v politických konzultáciách a nájdeme správne východisko zo zložitej situácie,“ cituje ukrajinská agentúra šéfa parlamentu, ktorý sa pokúšal zakryť, kto vlastne rozhoduje o osude krajiny.

Frakcia Európska Ukrajina vznikla v parlamente 27. novembra 2014. Do 1. septembra 2015 ju tvorilo 302 poslancov a po spomínanom dni to bolo 281 zákonodarcov. 1. septembra 2015 opustila koalíciu Radikálna strana Oleha Ľaška.

Čoraz viac politológov je po neúspešnom odvolávaní kabinetu presvedčených, že sú to ukrajinskí oligarchovia, ktorí držia pevne v rukách opraty politiky Kyjeva. A nielen oni. Ako informovala agentúra Reuters, napríklad odvolanie generálneho prokurátora Viktora Šokina sa konalo po telefonickom súhlase amerického viceprezidenta Joa Bidena s prezidentom Petrom Porošenkom.

„Po niekoľkohodinovom poslaneckom verejnom pranierovaní premiér Jaceňuk vstal neskrývajúc nervozitu,“ vrátil sa k hlasovaniu o dôvere kabinetu ukrajinský politológ Maksim Eristavi vo Foreign Policy. Podľa neho boli to posledné minúty pred hlasovaním o dôvere, ktorého výsledok, podľa predchádzajúcej búrlivej diskusie, bol prakticky hotovou vecou.

„Odrazu desiatky poslancov z viacerých strán napojených na vplyvných oligarchov, ako je Rinat Achmetov, Viktor Kolomojskij a Viktor Pinčuk, nečakane opustili rokovaciu sálu. Odmietli hlasovať proti vláde,“ pripomína Eristavi časť politického divadla v parlamente. Svoju divadelnú úlohu v ňom zohral aj prezident Porošenko, ktorý v predvečer hlasovania vyzval premiéra, aby odstúpil. Väčšina Ukrajincov verila, že sa tak stane. Veď popularita Jaceňuka je na minime a medzinárodný tlak, naopak, naberá na intenzite. Najmä pre katastrofálnu prehru vlády so všadeprítomnou obrovskou korupciou na všetkých úrovniach riadenia.

„Kampaň proti Jaceňukovi zhodil za niekoľko minút zo stola manéver pripomínajúci seriál Hra o tróny. Skorumpovaná ukrajinská oligarchická elita tak mohla oslavovať ďalšie veľké víťazstvo nad silami z čias revolúcie na Majdane v roku 2013,“ sumarizuje ukrajinský politológ Eristavi.

Zároveň sa ukázalo, že v skutočnosti v parlamente neexistuje Opozičný blok. Prakticky jeho poslanci odchodom z rokovacej miestnosti dali premiérovi Jaceňukovi a prezidentovi Porošenkovi polročný odklad. Až vtedy sa totiž môže podľa reglementu konať prípadné opakované hlasovanie o dôvere vláde. To už budú pred dverami parlamentné voľby. Za ten čas sa premiér pokúsi presadiť naplánovanú totálnu privatizáciu štátnych podnikov a prezident zase dať dohromady koalíciu, ktorá by mu umožnila pokračovať v koncentrácii moci v jeho rukách.

„Na rozdiel od Tymošenkovej Baťkivščiny a hnutia Svojpomoc nie je zatiaľ prezident ešte pripravený na voľby. Ak by sa dnes konali, Jaceňukov Ľudový front by sa ocitol mimo politickej hry a prezidentov blok by stratil ešte viac na sile. Na jeseň však môže byť všetko inak,“ upozornil ukrajinský politológ Vadim Karasjov. Podľa neho do hry by mohli totiž vstúpiť ďalšie politické zoskupenia z juhu a východu Ukrajiny ako je Náš kraj, Obroda alebo Ukrajinská voľba. „Ide o subjekty, ktoré by mohli odobrať hlasy Opozičnému bloku,“ myslí si Karasjov.

Premiér Jaceňuk sa zatiaľ v piatok pokúšal upokojiť poslancov, ktorí sa už dnes sústredili na obchodovanie s obsadením kresiel v budúcej vláde.

„Obraciam sa k všetkým členom parlamentu. Obráťte list a zakopte vojnovú sekeru. Skončime chaos a politickú krízu, ktoré sa začali medzi múrmi snemovne,“ vyhlásil v predvečer druhého výročia štátneho prevratu na Majdane šéf kabinetu. Pritom zostal verný scenáru, ktorý Ukrajincom určil úlohu pozorovateľov. Aj preto ukrajinský politológ Kosť Bondarenko predpovedá Jaceňukovu budúcnosť takto: „Z politickej scény určite odíde. Zostáva len otázkou, či po dobrom, alebo po zlom.“

Ako ďalej?

Na Ukrajine platí zmiešaný prezidentsko-parlamentný systém. Prezident nemôže vládu odvolať, ale môže za určitých podmienok rozpustiť parlament, napríklad ak sa poslanci nedohodnú na vládnej väčšine. Práve taká situácia môže podľa ukrajinských médií nastať, ak to poslanci nestihnú do tridsiatich dní. V takom prípade prezident Porošenko môže, ale nemusí, rozpustiť parlament. Prvý prípad skrýva v sebe nebezpečenstvo ďalšieho zhoršenia situácie, ale aj odklad ďalšej pôžičky od Medzinárodného menového fondu.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ