Britská vláda odporúča zostať v EÚ, referendum bude 23. júna

ČTK | 20.02.2016 11:57, aktualizované: 
David Cameron, Cameron, britský premiér Foto: ,
Britský premiér David Cameron.
Britské referendum o zotrvaní krajiny v Európskej únii sa uskutoční 23. júna. Premiér David Cameron to oznámil po stretnutí svojej vlády.

Zároveň povedal, že kabinet Britom odporúča, aby hlasovali za ďalšie členstvo Británie v únii.

Na schôdzi ministrov zoznámil s dohodou o reforme vzťahov Británie so zvyškom Európskej únie, prijatú v noci z piatka na sobotu účastníkmi summitu EÚ v Bruseli.

Ministerský predseda v krátkom vyhlásení pred svojím sídlom v Downing Street vyzval voličov, aby dojednanú reformnú dohodu podporili. Vyjadril pritom presvedčenie, že opustenie EÚ by bol „skok do temnoty“.

"Tí, ktorí chcú opustiť Európu, vám nedokážu povedať, či britské podniky potom budú mať prístup k jednotnému trhu európskeho voľného obchodu alebo či sú isté pracovné miesta či ako veľmi stúpnu ceny. Jediné, čo vám ponúkajú, je riziko v neistej dobe – skok do temnoty, "povedal Cameron.

„Voľba je vo vašich rukách, ale moje odporúčanie je jasné. Som presvedčený, že Británia bude bezpečnejšia, silnejšia a bude na tom lepšie, keď zostane v reformovanej Európskej únii,“ zdôraznil premiér.

Dohodu dosiahnutú v Bruseli uvítali vedúci predstavitelia EÚ aj kľúčových členských štátov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová povedala, že únia neurobila príliš ústupkov a že dohoda dáva Cameronovi možnosť viesť úspešnú kampaň vo svojej vlasti v prospech zotrvania Británie v EÚ. Francúzsky prezident François Hollande zdôraznil, že dohoda posilňuje postavenie Británie v únii a zároveň „nijako neporušuje pravidlá“ EÚ.

Britských euroskeptikov ale výsledok Cameronova snaženia v Bruseli očividne nenadchol. Dôrazne ho odmietol predseda protieurópskej strany UKIP Nigel Farage, ktorý tvrdí, že ide o „skutočne patetickú dohodu“, a vyzýva na opustenie EÚ.

Jasne najavo, že sú proti pokračovaniu členstva v únii, teraz podľa BBC dáva päť ministrov Cameronovho kabinetu, ktorý síce ako celok v sobotu odporučil hlasovať v referende pre zotrvanie, ale ktorého členovia môžu byť individuálne proti. Je medzi nimi okrem iných premiérov priateľ minister spravodlivosti Michael Gove.

Pre takzvaný Brexit (vystúpenie Británie z EÚ) je prinajmenšom aj pätina poslancov Cameronovej Konzervatívnej strany. Jeden z nich, David Davis, napríklad podľa spravodajskej stanice BBC povedal, že nadišiel čas, aby Británia konečne „vzala svoj osud do vlastných rúk“.

Mnoho členov vlády však zotrvanie krajiny v únii podporuje: napríklad ministri financií George Osborne, vnútra Theresa Mayová, zahraničia Philip Hammond a obrany Michael Fallon.

S napätím sa čaká, až svoje stanovisko, ktoré v referende môže zohrať kľúčovú úlohu, oznámi v nedeľu londýnsky starosta Boris Johnson. Tretina ľudí oslovených v prieskume agentúry Ipsos MORI totiž označila jeho názor za „dôležitý“ pre svoje rozhodovanie.

Dohoda Británie so zvyškom Európskej únie okrem iného predpokladá, že Londýn sa nemusí podieľať na ďalšej politickej integrácii EÚ. Obsahuje tiež poistky proti zasahovaniu do finančných záležitostí Británie. Krízové ​​mechanizmy spúšťané v snahe brániť finančnú stabilitu eurozóny sa napríklad nebudú môcť dotýkať rozpočtov krajín mimo nej a otázky finančného dohľadu krajín bez eura sú len ich vecou, ​​pokiaľ sa nerozhodnú inak.

Urputne sa vyjednavalo okrem iného o Cameronovej snahe čo najviac obmedziť výplaty britských sociálnych dávok občanom z iných krajín EÚ. Spor sa viedol predovšetkým o zamestnanecké benefity pre ľudí, ktorí prichádzajú do Británie pracovať z iných krajín únie. Dohodnutý mechanizmus takzvanej záchrannej brzdy, ktorý môže existovať maximálne sedem rokov, umožňuje Britom v prípade veľkej záťaže systému tieto dávky obmedziť novoprijatým na pracovný trh, a to až na štyri roky.

Kompromis bol nájdený aj v komplikovanej otázke prídavkov, ktoré Británia vypláca pracovníkom z iných krajín únie na deti, ktoré zanechali vo svojej krajine. Pre novo prichádzajúcich na pracovný trh a pri novonarodených detí začnú byť prídavky vyplácané v závislosti na životnej úrovni ich pôvodnej krajiny. Pre tých, kto už v systéme v Británii sú, platí do roku 2020 prechodné obdobie.

Britsko-únijná dohoda má začať platiť až potom, keď sa Briti v referende vyslovia pre zotrvanie v únii. Až potom Európska komisia predloží potrebné návrhy zmien únijných pravidiel, ktoré budú musieť v štandardnom procese schváliť členské krajiny EÚ a Európsky parlament.