Americkým zbrojárom sa darí, ovládli tretinu exportu zbraní

ČTK | 22.02.2016 08:00
Na trhu so zbraňami v posledných rokoch zosilnela dominancia Spojených štátov. Druhým najväčším svetovým dodávateľom zbraní je Rusko a tretím Čína, ktorá v predchádzajúcich rokoch preskočila Nemecko a Francúzsko.

Vyplýva to z údajov Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI), ktorý v pondelok zverejnil výročnú správu o globálnom obchode so zbraňami.

Údaje štokholmského výskumného centra z rokov 2011 až 2015 ukazujú, že celkový objem svetového obchodu so zbraňami sústavne rastie od roku 2001. Predtým 20 rokov klesal.

Pokiaľ ide o dodávky zbraní, Spojené štáty zostávajú jasne v čele. Ich podiel na trhu sa medzi rokmi 2006 a 2010 zvýšil z 29 na 33 percent. Americkí výrobcovia ťažia z toho, že ich klienti pochádzajú z najrôznejších končín sveta.

Spojené štáty v posledných piatich rokoch predali alebo darovali veľké zbrane 96 štátom a americký obranný priemysel má v zahraničí veľké objednávky, z toho spolu na 611 bojových lietadiel F-35 od deviatich krajín, uviedla riaditeľka sekcie výdavkov na zbrojenie SIPRI Aude Fleurantová.

Svoju pozíciu na svetovom trhu posilnili aj ruské zbrojárske firmy, ktoré majú štvrtinový podiel, aj keď túto tendenciu oslabili v rokoch 2014 a 2015 protiruské sankcie Západu.

Ruské firmy vyvážajú viac ako tie americké do Indie, čo je najväčší svetový dovozca zbraní s podielom 14 percent na celkovom dovoze. Nakupuje dvakrát viac zbraní ako druhý najväčší importér, ktorým je Saudská Arábia, a trikrát viac než Čína, ktorá je tretím svetovým dovozcom zbraní. Čína sa v posledných rokoch stala tretím najväčším exportérom zbraní na svete s podielom 5,9 percenta. Odberateľmi čínskych zbraní sú predovšetkým ďalšie ázijské štáty ako Pakistan, Bangladéš a Mjanmarsko.

Svoje pozície, naopak, vyprázdňujú európski producenti. Napríklad objem exportu nemeckých zbraní poklesol za posledných päť rokov o polovicu na terajších 4,7 percenta podielu na svetovom vývoze. Európski výrobcovia doplácajú predovšetkým na pokles objednávok ich európskych partnerov o 41 percent. Dôvodom sú rozpočtové škrty.