Bojuje sa v Sýrii aj v televízii France 2

Boris Latta, Pravda | 23.02.2016 15:00
Po tom, čo francúzsky platený televízny Canal+ (v minulých dňoch aj poľský spravodajský program TVN 24 – pozn. red.) nedávno premietol dokumentárny film režiséra Paula Moreira Masky revolúcie o udalostiach na Ukrajine, zažili najnovšie francúzski diváci podobné nahliadnutie za masky. Tentoraz propagandy v súvislosti s päťročnou občianskou vojnou v Sýrii.
Jednu z desiatok zranených obetí trojnásobného... Foto: SITA/AP
sýria, zranená žena, žena s dieťaťom, lekár, šiiti, damask Jednu z desiatok zranených obetí trojnásobného víkendového útoku v damaskej štvrti, ktorá je obývaná väčšinou šiitmi, ošetrujú v jednej z nemocníc. Masaker, ku ktorému sa prihlásili teroristi z tzv. Islamského štátu, si vyžiadal viac ako 120 zabitých civilistov aj vládnych vojakov.

Televízny program France 2 si v rámci talk show pozval Jeana-Luca Mélenchona, ľavicového poslanca Európskeho parlamentu a novinára. V súvislosti s ruskou vojenskou aktivitou v Sýrii tvrdil, že prezident Putin je schopný vyriešiť sýrsky problém.

Jeho novinárski kolegovia – moderátori – to však nevydržali a zvýšeným hlasom „upozornili“ poslanca, že „tretina ruských útokov je zameraná proti príslušníkom Islamského štátu a ostatné proti sýrskej opozícii“.

„Každý deň o tom informuje tlač,“ pokúsili sa dôvodiť moderátori v reakcii na otázku Mélenchona, odkiaľ majú spomínanú informáciu. „Čo vlastne chcete odo mňa počuť?“ zaznelo napokon z úst europoslanca. „Chceme poznať váš názor,“ reagovala moderátorka a europoslanec jej vyhovel.

„Som za totálnu porážku IS a za víťazstvo Kurdov,“ vyhlásil „spovedaný“, čo opätovne vyvolalo negatívnu reakciu moderátorov usilujúcich sa presvedčiť Mélenchona, že „nezvíťazia Kurdi, ale Asad“.

Na záver slovnej prestrelky si europoslanec „dovolil“ konštatovať: "Ak analyzujete sýrsku opozíciu, tak si uvedomte, že tzv. civilizovaných vzbúrencov je veľmi málo. Je absurdné, ak je Al-Kajdá v Afganistane naším nepriateľom, ale v Sýrii je spojencom. Je potrebné obnovenie poriadku, a to je možné iba totálnym rozprášením Islamského štátu!“

Zatiaľ však islamskí teroristi pokračujú v pokusoch zastaviť napredovanie vládnych jednotiek. Podľa viacerých agentúr napríklad v pondelok dočasne obsadili časť dopravnej spojnice s administratívnym a strategickým mestom Aleppo.

Podľa sýrskej agentúry SANA ich vojaci napokon vytlačili a opätovne kontrolujú dôležitú dopravnú tepnu. Ešte večer bola však nepriechodná, pretože za krátky čas kontroly nad ňou ju teroristi zamínovali a na odstránenie nástrah bolo potrebné nasadiť ženistov.

Dianie súvisiace so Sýriou

USA a Rusko sa dohodli na tom, že prímerie v Sýrii začne platit v sobotu 27. februára o 00.00 h sýrskeho času (v piatok 23. h SEČ). Prímerie sa nevzťahuje na teroristov z Islamského štátu a frontu An-Nusra.

Chálid Chúdža zo sýrskej národnej koalície povedal, že prímerie má platiť štrnásť dní a ak ho strany budú dodržiavať, tak ho môžu neobmedzene predlžovať. Pred oznámením o prímerí hovoril ruský prezident Vladimir Putin telefonicky s prezidentom USA Barackom. Všeobecne sa usudzuje, že ide o krok správnym smerom, ale zároveň, že dohodu bude ťažké dodržovať.

Súčasťou dohody je aj podmienka, podľa ktorej „ukončenie nepriateľských akcií sa vzťahuje na účastníkov sýrskeho konfliktu, ktorí chcú prímerie dodržať“. Majú do piatkového poludnia (11. h SEČ) oznámiť USA alebo Rusko, či sa pripoja k prímeriu.

„Ide asi o desaťkilometrový úsek cesty, po ktorej sa darilo zásobovať obyvateľov mesta potravinami a palivom,“ informovala aj agentúra RIA Novosti s tým, že cesta plnila aj úlohu logistickej podpory vládnych jednotiek.

Aleppo je obkľúčené už niekoľko dní a jednu jeho časť kontrolujú stále islamskí radikálni ozbrojenci z An-Nusrá. Ich najnovšia aktivita mala pribrzdiť postup vládnych jednotiek v provincii Aleppo na východe a v provincií Rakká na západe krajiny. Aj podľa prezidenta Bašára Asada väčšina mesta Aleppo je však už v rukách vládnych síl.

„Kontrolujeme centrum, ako aj väčšinu mesta. Obyvatelia prímestských štvrtí opustili oblasť kontrolovanú ozbrojenými skupinami a premiestnili sa do oblastí obsadených armádou,“ reagoval sýrsky líder v rozhovore pre noviny El Pais.

Na otázku, či by Damask dokázal aj bez pomoci zvonku prevziať iniciatívu, Asad reagoval: "Ide o hypotetickú otázku. Ťažko na ňu dnes odpovedať presne a zodpovedne. Podpora Ruska a Iránu však nepochybne zohrala dôležitú úlohu v dosiahnutých úspechoch našej armády.

Spomínanú pomoc určite potrebujeme z jednoduchého dôvodu: viac ako 80 krajín rôzne podporuje teroristov. Niektoré otvorene – peniazmi, logistickou podporou, zbraňami alebo živou silou. Iné krajiny podporujú teroristov politicky na rôznych medzinárodných fórach."

Pred oznámením na sobotu plánovaného vyhlásenia prímeria z americko-ruskej diplomatickej dielne malo prívlastky ako „predbežné“, „dočasné“ a „čiastočné“. Pripomenul to aj denník The New York Times v reakcii na víkendové oznámenie šéfa diplomacie USA Johna Kerryho týkajúce sa dohody USA a Ruska o podmienkach prímeria v Sýrii.

„Termín vybrali starostlivo, aby sa zabránilo konotácii spojenej s pojmom celkové prímerie,“ konštatuje denník The New York Times. Podľa novín jedným z problémov je, že prímerie koncipované Kerrym a Ruskom je „čiastočné“.

V tejto súvislosti však aj prezident Asad pripomenul, že „teroristom treba zabrániť, aby využili zastavenie bojových akcií na zlepšenie svojho postavenia“. Zároveň zopakoval, že „je potrebné zabrániť druhým krajinám, hlavne Turecku, poskytovať teroristom podporu v živej sile, v dodávkach zbraní, ako aj v akejkoľvek inej forme“.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ