Galkovi tajní idú pred súd

su, Pravda | 23.02.2016 20:00
Iveta Radičová Foto: ,
Vtedajšia premiérka Iveta Radičová odvolala Ľubomíra Galka (SaS) z postu ministra obrany a prevzala jeho rezort.
Megaškandál vojenských tajných z čias ministra SaS Ľubomíra Galka končí pred súdom. Z nezákonného odpočúvania civilistov je obžalovaných päť príslušníkov vojenskej tajnej služby, vrátane jej vtedajšieho šéfa Pavla Brychtu.

Ide o najväčšiu kauzu Vojenského obranného spravodajstva od vzniku Slovenskej republiky. Masové odpočúvanie civilistov sa odohrávalo počas vlády Ivety Radičovej. Premiérka okamžite po prevalení kauzy odvolala ministra obrany Galka a prevzala jeho právomoci. Vyšetrovanie prípadu sa ťahalo viac ako štyri roky, vystriedali sa pri ňom niekoľkí prokurátori.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Dodnes nepochopil.

Dozorujúci prokurátor Jozef Čentéš podal obžalobu na piatich vojenských spravodajcov, ako aj na bývalého šéfa Vojenského obranného spravodajstva (VOS) Brychtu 8. februára na Okresný súd v Trenčíne. Budú sa pred súdom zodpovedať z 13 skutkov. Tie súvisia so zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa. V prípade dokázania viny hrozí páchateľom trest odňatia slobody na štyri až 10 rokov.

Podľa našich informácií sa masívne odpočúvanie dialo od leta 2010, v podstate hneď od nástupu novej vlády, do novembra 2011. Vojenské obranné spravodajstvo okrem civilistov odpočúvalo okolo 80 príslušníkov rezortu obrany a asi 50 vojenských spravodajcov, teda svojich kolegov. Generálna prokuratúra tieto údaje odmietla pre Pravdu komentovať. Stále tak nie je jasný ani celkový počet poškodených.

Prokuratúra už na začiatku vyšetrovania podľa zistení Pravdy narazila na niekoľkonásobné porušovanie zákona. Žiadosti o odpočúvanie mali vychádzať zo zavádzajúcich a účelovo vykonštruovaných dôvodov. Ďalšie žiadosti boli kopírované, v niektorých mali byť uvedené nepravdivé údaje o odpočúvaných osobách. Súhlas na odpočúvania dávali Galkovým tajným sudcovia Krajského súdu v Trenčíne. Veľa vecí v prípade mohli objasniť práve títo sudcovia. Keďže však neboli zbavení mlčanlivosti, pred prokurátorom vôbec nevypovedali. S výnimkou jedného sudcu.

Galko v kauze napriek tomu, že niesol ako minister zodpovednosť a bol priamy nadriadený tajných, ktorí odpočúvali, obvinený nie je. Od začiatku sa vyviňoval tvrdeniami, že s tým nič nemá, a to robí aj doteraz s odkazmi, že žiadosti o odpočúvanie odsúhlasili sudcovia. V parlamentnom výbore pre obranu a bezpečnosť v roku 2011 na otázku, či vydal pokyn riaditeľovi VOS na nasadenie informačno-technických prostriedkov (ITP), odpovedal: „Ja nevydávam priame pokyny na nasadenie odpočúvania.“

Podľa správy, ktorú prerokoval parlamentný branno-bezpečnostný výbor, v roku 2010 VOS podalo celkom 88 žiadostí o použitie ITP. Z tohto počtu bol na 84 vydaný súhlas zákonného sudcu, štyri boli odmietnuté. V roku 2011 obranné spravodajstvo podalo až 130 žiadostí, sudca dal súhlas v 120 prípadoch a 10 žiadostí odmietol.

Po páde Radičovej vlády a nástupe Ficovho kabinetu v roku 2012 počet žiadosti o odpočúvanie výrazne klesol. V roku 2012 VOS predložilo 44 žiadostí, ani jedna nebola zamietnutá. V roku 2013 ich počet stúpol, spravodajcom sudca odsúhlasil 80 žiadostí, z toho jednu odmietol. V roku 2014 sudca dal súhlas na 41 žiadostí a dve odmietol. Za prvý polrok 2015 sa dialo odpočúvanie v 20 prípadoch a dve žiadosti sudca odmietol.

Odpočúvací škandál sa vyšetroval od jesene 2011. Na začiatku sa prípadu venoval námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka. Po ňom prípad prebral prokurátor Jaroslav Kozolka, v máji 2013 mu spis zastupujúci šéf prokuratúry Ladislav Tichý zobral a kauzou sa začal zaoberať Jozef Čentéš. Vyšetrovanie sa vlieklo, predlžovali sa termíny uzatvorenia prípadu, niekoľko ich nedodržal ani sám dozorujúci prokurátor.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ