Čína rozmiestnila na spornom ostrove v Juhočínskom mori stíhačky

ČTK | 24.02.2016 13:50
Čína rozmiestnila svoje stíhačky na jednom zo sporných ostrovov v Juhočínskom mori, kde už skôr inštalovala raketové systémy zem-vzduch. S odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov o tom informovala televízia Fox News. Istý americký činiteľ podľa agentúry Reuters uviedol, že Peking na sporný ostrov posiela svoje vojenské lietadlá pravidelne. Americké Centrum pre strategické a medzinárodné štúdiá (CSIS) zasa oznámilo, že Peking inštaloval na sporných ostrovoch v Juhočínskom mori radarové zariadenia.

Americké výzvedné služby zistili, že na ostrove Woody, ktorý je súčasťou sporných Paracelských ostrovov, sú čínske stíhačky J-11 a JH-7. Na rovnakom ostrove Čína inštalovala dve batérie pokročilého protileteckého systému HQ-9, poznamenala stanica Fox News.

Informácie o stíhačkách sa dostali do médií v čase, keď sa čínsky minister zahraničia Wang I vo Washingtone stretol so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym. Wang mal pôvodne na programe tiež návštevu Pentagonu, tú však zrušili. Americké ministerstvo obrany oznámilo, že dôvodom odrieknutia stretnutia v Pentagone je nesúlad v programe.

Radarové systémy boli umiestnené na Spratlyho ostrovoch v Juhočínskom mori, uviedlo Centrum pre strategické a medzinárodné štúdiá na základe satelitných snímok. Umiestnenie radarov sa konkrétne týka útesov Gaven, Hughes, Johnson South a Cuarteron a podľa CSIS by mohlo byť kľúčové pre efektívnu kontrolu tejto strategicky významnej oblasti.

Čína pri útesoch v Juhočínskom mori vybudovala umelé ostrovy a potom na nich začala stavať infraštruktúru – ranveje, prístavy a ďalšie prvky.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Chua Čchun-jing vyhlásil, že k správe CSIS nemá žiadne špecifické informácie, ale že Čína má na spomínanú oblasť zvrchované právo. „Je právom Číny budovať stavby na svojom vlastnom území,“ povedala hovorkyňa Chua. „Rozmiestňovaním nevyhnutných obranných zariadení na príslušných ostrovoch a útesoch v Juhočínskom mori prejavuje Čína pud sebazáchovy,“ dodala.

CSIS uviedlo, že nové radary významne zvýšia schopnosť Číny sledovať leteckú dopravu v južnej časti Juhočínskeho mora, čo doplní monitorovanie severných oblastí mora z existujúcich zariadení.

Peking si nárokuje takmer celé Juhočínske more, kadiaľ vedú významné námorné trasy a pod ktorého dnom sa môžu nachádzať veľké zásoby ropy a zemného plynu. V praxi si nárok uplatňuje rozmiestňovaním vojenských síl a budovaním oporných bodov v oblasti Spratlyho a Paracelských ostrovov. To vyvoláva kritiku, pretože podobné nároky na určité oblasti si robia aj Brunej, Filipíny, Malajzia, Taiwan a Vietnam.