Brexit by mohol oslabiť libru o 15 percent

SITA | 24.02.2016 14:23
Britská libra by mohla stratiť až 15 % svojej hodnoty a ekonomický rast Veľkej Británie na budúci rok by mohol byť menší až o 1,5 percentuálneho bodu, ak Briti v referende 23. júna odhlasujú odchod krajiny z Európskej únie. Uviedla to v stredu britská banka HSBC.

„Hlasovanie za Brexit by malo potenciálne obrovské následky pre všetky druhy aktív. Myslíme si, že po hlasovaní za odchod by ekonomiku Veľkej Británie mohla zasiahnuť neistota, čo by vyvolalo potenciálne spomalenie ekonomického rastu a kolaps libry,“ uviedla banka.

HSBC, ktorá je najväčším britským peňažným ústavom, odhaduje, že britská libra by mohla oproti doláru oslabiť o 15 až 20 %, čiže by smerovala k minimám z polovice 80. rokov minulého storočia. Znamenalo by to, že by sa jej hodnota vyvíjala k parite s eurom. V stredu sa kurz libry voči doláru prvýkrát za sedem rokov dostal pod úroveň 1,40 USD/GBP a euro sa obchodovalo tesne pod hodnotou 0,79 GBP/EUR.

Pád libry by mohol posunúť infláciu v krajine nahor až o 5 percentuálnych bodov a rast hrubého domáceho produktu by bol menší o 1 až 1,5 percentuálneho bodu. Zmenšil by sa teda zhruba na polovicu v porovnaní s terajšou prognózou banky, podľa ktorej hospodárstvo Británie v roku 2017 vzrastie o 2,3 %. Oslabenie ekonomického rastu by však mohlo byť aj prudšie, ak by Bank of England v reakcii na pokles libry zvýšila úrokové sadzby, dodala HSBC.