Maďarsko chystá referendum o povinných kvótach pre utečencov

ČTK | 24.02.2016 14:44
Maďarská vláda sa rozhodla usporiadať referendum o pláne Európskej únie na prerozdeľovanie utečencov medzi členské krajiny podľa kvót. Oznámil to v stredu premiér Viktor Orbán. Nespresnil, kedy by sa hlasovanie mohlo konať.

Hovorca Európskej komisie Margaritis Schninas nechcel na pravidelnej tlačovej konferencii komisie čerstvú správu o maďarskom zámere komentovať. „Vláda reaguje na verejnú mienku,“ povedal Orbán. „Myslíme si, že zavedenie kvót, bez toho by mali podporu ľudí, je zneužitím právomocí,“ dodal.

Maďarská pravicová vláda patrí k hlavným kritikom kvót, ktoré väčšina členských krajín EÚ presadila vlani v septembri na rokovaní ministrov vnútra. Slovensko neskôr toto rozhodnutie napadlo na súde. Mimovládne organizácia Amnesty International vo svojej správe označila Maďarsko za krajinu, ktorá prejavila najsilnejší odpor k európskemu riešeniu utečeneckej krízy.

AI tiež kritizovala kriminalizáciu nelegálnej migrácie a vztýčenie plotov na južných hraniciach krajiny. Pripomenula, že vlani maďarské úrady obvinili viac ako 900 utečencov z nelegálneho vstupu do krajiny.