Programy SaS, Mostu-Híd a KDH považujú odbory za hrozbu

SITA | 24.02.2016 16:49
Najväčšiu hrozbu z pohľadu odborárov predstavuje v pracovnoprávnej oblasti volebný program strán SaS, Most-Híd a KDH. Vyplýva to z analýzy volebných programov vybraných politických strán a hnutí, ktorú vykonala Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR.

Odborári pritom posudzovali volebné programy z pohľadu priorít a cieľov odborov, ako aj ochrany a dôstojnej životnej úrovne zamestnancov.

"Znenia volebných programov SNS, OĽANO-NOVA a Sieť doslovne neobsahujú také opatrenia, ktoré by znížili, resp. obmedzili sociálne štandardy a ochranu zamestnancov. Ich postoj k odborom ako takým však nie je čitateľný,“ uviedla KOZ. V prípade volebného programu SNS však podľa odborárov existuje viacero prienikových oblastí s prioritami KOZ SR.

Stranou, ktorá dlhodobo presadzuje sociálnu politiku a ochranu zamestnancov, je pre odborárov Smer-SD. Tá svoj volebný program postavila na treťom sociálnom balíčku. Za cieľ si stanovila zvýšiť zamestnanosť, postupné zvyšovanie minimálnej mzdy, strana sa podľa odborárov zároveň dlhodobo zasadzuje za konštruktívny sociálny dialóg.

Analýza volebných programov z pohľadu odborárov konštatuje, že zvyšovanie zamestnanosti majú za cieľ všetky politické subjekty, avšak niektoré to chcú dosiahnuť prostredníctvom znižovania nákladov na zamestnávanie, zvyšovaním flexibility trhu práce na úkor zachovania sociálnych štandardov zamestnancov. "Podporu sociálneho dialógu nemá, s výnimkou Smeru, vo volebnom programe deklarovanú ani jeden politický subjekt, pričom za oklieštenie práv odborov sa doslovne zasadzuje len Most-Híd,“ tvrdí KOZ.

Delegáti Snemu KOZ SR preto v stredu schválili výzvu k členskej základni k tohtoročným parlamentným voľbám. "KOZ SR vyzýva svojich členov k účasti na marcových parlamentných voľbách a verí, že svoj hlas dajú tej politickej strane, ktorá vo svojom prístupe k sociálnej politike kladie dôraz predovšetkým na aktívnu ochranu občanov štátu, garanciu udržania doposiaľ dosiahnutých štandardov vo všetkých oblastiach života, stability Slovenska a výrazného sociálneho zmieru,“ uvádza sa vo výzve.