Nemecko chce do 7. marca vidieť výsledky dohody s Tureckom

ČTK | 25.02.2016 09:24, aktualizované: 
Belgicko, Brusel, de Maiziere, Foto: ,
Nemecký minister vnútra Thomas de Maizière (v strede) sa rozpráva s eurokomisárom pre migráciu Dimitrisom Avramopoulosom (vpravo) a luxemburským ministrom zahraničných vecí Jeanom Asselbornom v Bruseli.
Nemecko chce do marcového summitu Európskej únie a Turecka vidieť výsledky ochrany turecko-gréckej hranice a výrazný pokles počtu utečencov, ktorí sa dostávajú do Grécka. Inak bude potrebné európske "koordinované opatrenie". Novinárom to na rokovaní ministrov vnútra dvadsaťosmičky povedal nemecký minister Thomas de Maizière.

Hlavnou témou štvrtkového rokovania v Bruseli je migračná kríza. Okrem aktuálneho diania ministri rokujú o návrhoch Európskej komisie na zriadenie spoločnej európskej pohraničnej a pobrežnej stráže a na sprísnenie kontrol občanov EÚ na vonkajších hraniciach schengenského priestoru. (Čítajte aj: Kaliňák: Vytváranie hraničnej stráže napreduje.)

Krajiny EÚ sa dohodli na sprísnení kontrol na hraniciach Schengenu

S európskymi databázami majú byť v budúcnosti porovnávané údaje všetkých osôb, ktoré prekračujú vonkajšiu hranicu schengenského priestoru, vrátane dát občanov krajín EÚ. Na opatrení, ktoré má pomôcť v boji s terorizmom, sa v stredu v Bruseli zhodli ministri vnútra európskej dvadsaťosmičky.

Cieľom navrhnutej zmeny je ľahšie odhaľovanie takzvaných „zahraničných bojovníkov“, teda ľudí s pasmi únie, ktorí sa do Európy vracajú po tom, čo absolvovali výcvik v teroristických táboroch či bojovali v niektorej krízovej oblasti. Podľa nedávneho vyjadrenia šéfa Europolu môže byť takých osôb teraz v únii až 5 000.

V súčasnosti nemusia byť občania krajín EÚ pri prekračovaní schengenskej hranice systematicky preverovaní. O podobe návrhu z dielne Európskej komisie tak, ako sa na ňom zhodli členské krajiny, teraz bude holandské predsedníctvo únie vyjednávať s europarlamentom.

V prípade, že by podobné opatrenia malo výrazný a „neúmerný“ vplyv na pozemnú, námornú či leteckú dopravu, budú môcť krajiny vykonávať len cielené porovnávania vytipovaných občanov s databázami ako je databáza stratených či ukradnutých dokumentov, Schengenský informačný systém (SIS) či systém Europolu.

Takýto cielený postup bude možný len, ak nebude predstavovať bezpečnostné riziko. V leteckej preprave bude navyše taký menej prísny postup možný len v prvom polroku od vstupu legislatívy do platnosti.

Maizière chce výrazné zníženie počtu utečencov na turecko-gréckej hranici

„Do 7. marca chceme výrazné zníženie počtu utečencov na turecko-gréckej hranici,“ uviedol de Maizière. Ak sa zníženie počtu utečencov nepodarí, malo by nastúpiť koordinované opatrenie, ktoré bližšie nespresnil. Uviedol len, že by malo smerovať aj k ochrane vonkajšej schengenskej hranice. „Je veľmi dôležité, aby sme zostali v Európe spoločne. Ak prevážia národné opatrenia, poškodí to všetkých,“ uviedol nemecký minister vnútra.

Zníženie počtu utečencov smerujúcich do Európy nie je podľa neho len na Turecku, musí k nemu prispieť aj Grécko. Malo by utečencov tiež vracať späť na turecké pobrežie. Pokiaľ by sa vyskytli problémy, malo by Grécko získať pomoc. De Maizière spomenul aj prerozdeľovanie utečencov medzi krajiny EÚ.

Nemecko chce vo štvrtok pokročiť v dohode o budovaní európskej pohraničnej stráže. Riešiť by sa mala okrem iného otázka jej prípadného zasahovania bez súhlasu príslušného štátu. Politická zhoda by mala padnúť v prvom polroku, myslí si nemecký minister vnútra.

Kľúčovou krajinou je Turecko

Už ráno lídri krajín absolvovali „západobalkánske raňajky“, ktorých sa zúčastnili tiež ministri vnútra Macedónska a Srbska. Práve cez tieto krajiny do EÚ vedie najčastejšie používaná migračná trasa. Neslabnúci tok utečencov vedie k intenzívnejším úvahám o „Pláne B“, teda o uzavretí trasy na Macedónsko-gréckej hranici.

Podobný postup sa však nepozdáva Aténam, ktoré už teraz cítia zmenu po tom, čo Macedónsko začalo migrantom z krajín ako je Afganistan odmietať vstup. Situáciu ovplyvnilo tiež rakúske rozhodnutie určiť limity pre počet ľudí každoročne prijatých do krajiny a pre udeľovanie azylov.

Pre snahu Európskej únie obmedziť počty utečencov prichádzajúcich do Európy je od minulej jesene kľúčovou krajinou Turecko – jeho minister vnútra je pozvaný na pracovný obed. Summit EÚ z minulého týždňa potvrdil význam, ktorý únia pripisuje spoločnému akčnému plánu s Tureckom na zníženie migračných tokov.

Summit však tiež zdôraznil, že obe strany musia pre skutočnú zmenu urobiť oveľa viac ako doteraz. Podľa niektorých členov EÚ, predovšetkým zo strednej Európy, k tomu už zostáva iba niekoľko týždňov. Mimoriadny summit EÚ a Turecka je plánovaný na 7. marca.

Európska pohraničná stráž o sile 1 500 až 2-tisíc osôb by podľa predstáv Európskej komisie mala pomáhať krajinám, ktoré ostrahu vonkajšej schengenskej hranice nezvládajú. Pôvodnou ambíciou terajšieho holandského predsedníctva EÚ bola dohoda na podobe právnej úpravy v prvom polroku tohto roka, teraz chcú diplomati celý proces ešte viac urýchliť.