Austrália varovala pred možným teroristickým útokom v Indonézii

ČTK | 25.02.2016 10:12
Austrálska vláda varovala pred možným teroristickým útokom v Indonézii a upozornila turistov, aby sa vo všetkých oblastiach pohybovali s maximálnou opatrnosťou. Informovala o tom agentúra AP. Podľa ministerstva zahraničia existujú náznaky, že teroristi sú v pokročilej fáze plánovania útoku.

Už začiatkom týždňa vydala Austrália podobné varovanie pred teroristickým útokom, ktoré sa týkalo malajzijskej metropoly Kuala Lumpur. Tentokrát úrady bližšie neuviedli, ktorých oblastí Indonézie sa upozornenie týka a vyzvali turistov, aby boli obozretní najmä na miestach spojených s náboženskými rituálmi a počas sviatkov. Varovanie platí aj pre obľúbené letoviská, ako je napríklad ostrov Bali.

„Neustále dostávame informácie, ktoré naznačujú, že teroristi pravdepodobne plánujú útoky v Indonézii. Útok sa môže odohrať kedykoľvek a kdekoľvek,“ uviedlo ministerstvo vo svojom vyhlásení. Konkrétne sa zmienilo o tom, že riziko sa zvýšilo po januárových útokoch v Jakarte, pri ktorých zomrelo osem ľudí.

Najľudnatejšia moslimská krajina na svete sa potýka s terorizmom od bombových útokov v nočných baroch na Bali v roku 2002, ktoré si vyžiadali 202 životov prevažne zahraničných turistov. K útokom sa prihlásila islamistická organizácia Jemaah Islamiyah, ktorá je napojená na teroristickú sieť al-Kajdá.