Sýrska armáda dobyla mesto Chanásir, ktoré obsadili islamisti

ČTK | 25.02.2016 11:46
Sýrska armáda podporená ruskými leteckými údermi znova dobyla mesto Chanásir, ktoré leží 50 kilometrov juhovýchodne od Halabu. Informovali o tom opoziční aktivisti zo Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR), ktorá situáciu v krajine monitoruje z Londýna. Chanásiru sa pred dvoma dňami zmocnili radikáli z hnutia Islamský štát.

Mesto sa nachádza neďaleko cesty, ktorú armáda využíva, aby sa dostala do Halabu. Podľa sýrskych štátnych médií armáda v Chanásire „obnovila bezpečnosť a stabilitu“.

Pred prepuknutím občianskej vojny v roku 2011 predstavoval Halab hlavné priemyselné a obchodné centrum krajiny. Teraz má jednu časť mesta pod kontrolou armáda a zvyšok najrôznejšie povstalecké skupiny. V celej provincii Halab pokračovali v uplynulých dňoch tvrdé boje a sýrske jednotky za podpory ruského letectva neustále dobývajú ďalšie oblasti.

Situáciu v krajine by mal zlepšiť americko-ruský návrh na čiastočné prímerie, ktoré by malo začať platiť v piatok o 23:00 SEČ. Jedným z cieľov prímeria je tiež umožniť rýchly a nerušený prístup humanitárnych organizácií do potrebných oblastí. Dohodu však ešte musí podporiť sýrska opozícia.