Na nečinnosť politikov upozornia aktivisti v Bratislave protestom

SITA | 26.02.2016 12:17
Na zlé zaobchádzanie s kultúrno-historickým či prírodným dedičstvom a na nezáujem politikov riešiť skutočné problémy chcú bratislavskí aktivisti poukázať protestom Bratislava má hlas! Protest spojený s hudobným koncertom bude 2. marca o 17:30 na Námestí SNP.

„Je to protest za lepšiu Bratislavu, aby ľudia dali najavo svoje nesúhlasné stanovisko s magistrátom a vládnou garnitúrou,“ priblížila predsedníčka občianskeho združenia Hrad Slavín Sabina Barborjak.

Aktivisti chcú protestom poukázať na nezáujem politikov riešiť problémy, akými sú napríklad veľké medzery v ochrane pamiatok a zelene či korupcia. Apelovať chcú tiež na ľudí, aby sa zúčastnili na marcových parlamentných voľbách, lebo len tak sa môže podľa aktivistov zmeniť Bratislava aj celé Slovensko k lepšiemu.

„Cieľom protestu je upozorniť na viaceré kauzy v politickej sfére, ktoré výrazne ovplyvnili postoj Bratislavčanov. Medzi najznámejšie rozhodne patria tie týkajúce sa Pečnianského lesa, hradných garáži, kúpaliska Mičurín a PKO,“ zhodujú sa aktivisti. Svoje výhrady sformulovali do niekoľkých okruhov, riešiť podľa nich treba udržateľnú dopravu, ochranu pamiatok a zelene a začať občiansky dialóg. „Nejde len o aktivistov, ktorí sa snažia meniť veci k lepšiemu, ale aj o ľudí tu žijúcich alebo tých, čo naše hlavné mesto navštevujú. Či už kvôli rodine, práci alebo škole. Je preto potrebné, aby nás bolo počuť. Nechceme si nechať zobrať to, čo patrí všetkým," tvrdia aktivisti.

O odpredaji pamiatok, alebo zámenách pozemkov by nemali rozhodovať iba tí na hradnom kopci. Poslanci NR SR sú nami volení zástupcovia a podľa toho by sa mali správať,“ dodávajú občianski aktivisti.

V iniciatíve, ktorá pripravuje protest, sa spojilo 16 občianskych združení a iniciatív. Na proteste sa však nebude len rečniť, rečníkov budú striedať aj viaceré kapely.