Sýrski povstalci sú pripravení pripojiť sa k prímeriu, tvrdí Putin

ČTK | 26.02.2016 14:08
Sýrske ozbrojené skupiny informovali Rusko, že sú pripravené pripojiť sa k prímeriu. Informoval o tom ruský prezident Vladimir Putin. S pokojom zbraní súhlasí takmer 100 povstaleckých skupín, napísala agentúra AFP. Prímerie má začať platiť v piatok o 23:00 SEČ. Mierový proces v Sýrii bude podľa Putina náročný, žiadna iná alternatíva však neexistuje. Ako sýrska opozícia uviedla vo svojom vyhlásení, povstalci súhlasia s dočasným dvojtýždňovým prímerím.

„(Opozičná) rokovacia komisia (HNC) potvrdzuje, že došlo k dohode o dočasnom prímerí medzi frakciami Slobodnej sýrskej armády a ozbrojenou opozíciou,“ uviedla HNC vo svojom vyhlásení. Sýrsky režim a jeho spojenci však pokoj zbraní nesmú využiť k ďalším útokom proti rebelom pod zámienkou, že ide o boj s terorizmom, dodala opozícia.

Počíta sa s tým, že vďaka prímeriu by sa k civilistom mohli dostať potrebné dodávky humanitárnej pomoci. Na extrémistov z Islamského štátu a na radikálov z frontu an-Nusrat, ktorý je napojený na teroristickú sieť al-Kajdá, sa pokoj zbraní nevzťahuje. Putin vo svojom prejave zdôraznil, že Rusi budú aj naďalej pokračovať v „tvrdom boji“ proti Islamskému štátu a ďalším teroristickým skupinám v Sýrii.