Štyria mŕtvi a 15 zranených po streľbe v americkom Kansase

ČTK | 26.02.2016 17:11
Kansas, USA, polícia, streľba Foto: ,
Policajt stráži parkovisko pred továrňou, v ktorej zabíjal jeden zo zamestnancov.
Streľbu v továrni v americkom Kansase, pri ktorej zomreli traja ľudia a ďalších 15 bolo zranených, zrejme rozpútalo vydanie súdneho príkazu obmedzujúceho kontakt strelca s jednou z jeho blízkych osôb. Novinárom to povedal miestny šerif, podľa ktorého príkaz vydali krátko pred streľbou. Polícia strelca zabila.

Podľa šerifa bol útočníkom 38-ročný zamestnanec podniku Cedric Ford, ktorému hodinu a pol pred streľbou policajti odovzdali súdny zákaz kontaktu, ktorý podľa podľa médií vydal súd s cieľom chrániť jeho bývalú priateľku. Ford krátko na to začal strieľať na náhodné obete z auta asi 14 kilometrov od továrne, pričom troch ľudí zranil. Priamo v podniku v kansaskom meste Hesston potom zabil troch ľudí a zranil ďalších 12.

Podľa svedkov vtrhol Ford do továrne s poloautomatickou puškou v ruke. „Zažila som už toho celkom dosť, ale nič nebolo tak desivé,“ povedala miestnej televízii KSN očitá svedkyňa, ktorá vraj bola len pár krokov od strelca, než utiekla.

„Bol to hrozný incident, ktorý sa tu odohral,“ povedal na tlačovej konferencii šerif T. Walton. Dodal, že päť ľudí je v kritickom stave. Hesstonský policajt, ​​ktorý Forda zastrelil, preukázal podľa šerifa veľké hrdinstvo. Nebyť jeho zásahu, mohol vraj incident skončiť oveľa tragickejšie, lebo v továrni bolo takmer 300 ľudí. Ford by podľa Waltona zrejme v prelievaní krvi pokračoval, nebyť presného zásahu policajtov. Prvú správu o streľbe polícia dostala okolo piatej popoludní miestneho času. Strelca v továrni zastrelili 26 minút potom, čo postrelil svoju prvú obeť – muža v nákladnom vozidle.

Polícia Forda poznala už predtým. V posledných desiatich rokoch bol trestaný kvôli lúpeži, krádeži a úteku pred policajtom.